Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο Πλειαθό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/01/2013

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έξω Παναγίτσα Χαλκίδος.

Στον χώρο αυτό του Ορφανοτροφείου ευρίσκεται και ο Τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, σύμφωνα με την επιθυμία του, αφού υπήρξε ο κτήτωρ του Ιδρύματος αυτού.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, μεταξύ των οποίων και οι μαθητές του παρακείμενου 8ουΔημοτικού Σχολείου Χαλκίδος, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εορτάζοντος Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και στις διδαχές του, αλλά  και στον μακαριστό Μητροπολίτη Γρηγόριο Πλειαθό, ο οποίος Αρχιεράτευσε στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος από το έτος 1922 έως το 1968 (οπότε απομακρύνθηκε άδικα από τον Θρόνο του και κοιμήθηκε τρία χρόνια μετά, το 1971), τονίζοντας την σπουδαία εκκλησιαστική και κοινωνική προσφορά του, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Κατοχής, ενώ, τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί και στον εορτάζοντα Διευθυντή του Ιδρύματος, Αρχιμ. Γρηγόριο Κλεούδη.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος