Θεατρικό έργο στην Κορυτσά που προσβάλλει την Ορθοδοξία

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 24/01/2013

(aftonomi.gr)Πολλές φορές η αλβανική πολιτική τάξη, θέλει να παρουσιάζει στην κοινή γνώμη, εντός και εκτός της χώρας, πως στην Αλβανία δεν υπάρχουν θρησκευτικές εντάσεις και πως υπάρχει η ίδια ανοχή και σεβασμός απ' όλους και για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Αυτό το μήνυμα δεν είναι νέο, το έχουμε ξανακούσει και στο παρελθόν. Στην ουσία, η ορθόδοξη κοινότητα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και έχει διωχτεί αγρίως από το αλβανικό κράτος. Και δεν μιλάμε μόνο για την 50-χρονη κομμουνιστική περίοδο αλλά ακόμα και σήμερα. Είναι έκδηλα τα αισθήματα και οι θέσεις πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων κατά των ορθοδόξων της χώρας. Το είδαμε αυτό ακόμα και στην τελευταία απογραφή με τα πλαστά στοιχεία που ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία. Οι επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου, δεν έχουν να κάνουν τόσο με αυτόν τον ίδιο όσο με την ορθόδοξη κοινότητα. Πολλές φορές, τηλεοπτικά κανάλια δανείζονται «ταινίες» απ΄ την εποχή του κομμουνιστικού συστήματος που ο Ε. Χότζα χρησιμοποιούσε δείξει πόσο κακιά είναι η ορθόδοξη θρησκεία. Ο "ανακήρυκτος" πόλεμος κατά της Ορθόδοξης Πίστης σε μια πολυθρησκευτική χώρα όπως η Αλβανία ενισχύεται από παράγοντες άλλων θρησκειών.

Ενδεικτικό είναι το τελευταίο γεγονός με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Namik Dokle, ο οποίος έγραψε "λογοτεχνικό έργο" - "δράμα" με τίτλο «Η Παναγία του Μπερατιού» (Shen Maria e Beratit). Έργο το οποίο και ανέβασαν στη σκηνή καλοπληρωμένοι "ηθοποιοί".  Στο "έργο" αυτό είναι έκδηλη η θέση του πολιτικού-συγγραφέα κατά της ορθόδοξης κοινότητας και της πνευματικής της ηγεσίας.

Μάλιστα ο Dokle δεν φοβάται να στρέφει και κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των ιερέων και των αγίων της Εκκλησίας μας. Φυσικά υπήρχε άμεση αντίδραση απ΄ την ιερά Μητρόπολη Κορυτσάς και την ορθόδοξη κοινότητα της πόλης, οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση των παραστάσεων. Αρκετοί βγήκαν απ΄ την αίθουσα όταν είδαν την προσβολή που ο "συγγραφέας" και ο σκηνοθέτης έκαναν στο πιστεύω τους.

Ο αλβανικός τύπος σχολίασε το γεγονός, εκφράζοντας την απορία του, πως μπορεί να "εμποδίζουν την προβολή του έργου" οι ορθόδοξοι πιστοί  Φυσικά όμως έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε κι εμείς: - Αν ο κ. Dokle  και ο σκηνοθέτης του, θα παρουσίαζαν ένα παρόμοιο "έργο" προσβάλλοντας τον Μωάμεθ και το ισλάμ, σίγουρα τώρα δεν θα είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν ούτε μιλιά!

Το παιχνίδι του "ακήρυκτου" πολέμου κατά της Ορθοδοξίας στην Αλβανία συνεχίζεται απ΄την πολιτική τάξη της χώρας. Κι αυτό την ώρα που προσπαθούν να εντάξουν την χώρα στις ευρωπαϊκές δομές. Κάθε μέρα δηλητηριάζουν το κλίμα της ειρηνικής συμβίωσης των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων