"Συναντήσεις" θρησκειών στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/12/2018

πηγή Καθημερινή Παλίμψηστο θρησκειών αποτελεί η χώρα μας. Στην Ελλάδα, εκτός από τις εκκλησίες και τους ναΐσκους ακόμη και στα πιο απόκρημνα ακριτικά σημεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, διασώζεται πλήθος χριστιανικών ναών οι οποίοι χρονολογούνται ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 700 χώροι θρησκευτικής λατρείας άλλων χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, εμβληματικά δείγματα της βυζαντινής περιόδου (330-1453) είναι η Αχειροποίητος και η Μονή Λατόμου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίες χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική εποχή (4ος-7ος αι.). Η περίοδος που ακολούθησε, η μετα-βυζαντινή από το 1453 έως το 1830, έχει επίσης να επιδείξει ορισμένα αξιόλογα μνημεία πολιτισμού και κατ’ επέκταση χριστιανικών ναών κυρίως στην Κρήτη (πριν από την Οθωμανική κατάκτηση) και στα νησιά του Ιονίου, τα οποία δεν κατακτήθηκαν ποτέ από τους Οθωμανούς. Αξιόλογο μέρος των ναών αυτών καταγράφηκε και παρουσιάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον διαδικτυακό κόμβο «Οδυσσέας», όπου εμπεριέχονται στοιχεία για 350 χριστιανικούς χώρους λατρείας, οι οποίοι αποτελούν πολιτιστικά μνημεία. Ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχουν ανακηρυχθεί, και ως τέτοια προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδος και της UNESCO το 1981, τo Αγιον Ορος, τα Μετέωρα, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μονή Δαφνίου, η Ιερά Μονή του Αγίου Λουκά, η Ιερά Νέα Μονή Χίου, καθώς και η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Από την άλλη, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα διαθέτει 231 χώρους λατρείας. Επίσης, λειτουργούν πάνω από 500 χώροι λατρείας άλλων χριστιανικών θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως της Αγγλικανικής Εκκλησίας (5), της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας (5), της Εκκλησίας των Ορθοδόξων Αρμενίων (10), της Ευαγγελικής Εκκλησίας των εν Ελλάδι Γερμανόγλωσσων (3), της Ευαγγελικής Εκκλησίας Ελλάδος (37), της Κοινωνίας Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδος (59), της Χριστιανικής Ασσυριακής Εκκλησίας (1), της Αρμενικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (3), της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής (91), των Αντβεντιστών (10), των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά (88), των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (Γ.Ο.Χ. – «Παλαιοημερολογιτών») (148).

Παράλληλα, υφίστανται οκτώ εν ενεργεία Ισραηλιτικές Κοινότητες που λειτουργούν συνολικά έντεκα συναγωγές για τις λατρευτικές ανάγκες των μελών τους.

Τεμένη

Τέλος, εκτός των Τεμενών στη Θράκη, τη Ρόδο και την Κω υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον 60 μουσουλμανικά μνημεία από την Οθωμανική περίοδο. Πολλά από αυτά έχουν ήδη ανακαινισθεί, και άλλα τελούν υπό καθεστώς αποκατάστασης των ζημιών που έχουν επέλθει εξαιτίας της φθοράς του χρόνου.