Αναστάσιος: "Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν χειροτερέψει"

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 26/12/2012

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, που κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα  πέρα από τα συγχαρητήρια (για τη γιορτή των Χριστουγέννων) βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει εκείνους που ισοπέδωσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο ‘Τίρανα’.
«Την εκκλησία την ισοπέδωσαν οι κομμουνιστές του Χότζα που πίστευαν ότι με την ανοικοδόμηση ενός ξενοδοχείου θα έκλειναν τη μνήμη της στη λήθη. Σήμερα, αυτή,  είναι η πιο υπέροχη εκκλησία, στο κέντρο των Τιράνων και στέκεται ως ένα σημαντικό μνημείο που τιμά με τη μεγαλοσύνη της,  το χώρο, ως απόδειξη ότι ο αγώνας κατά της θρησκείας είναι μια μάχη χαμένη», είπε ο Μπερίσα.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έλαβε ως  δώρο έναν κώδικα του 10ου αιώνα  από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
«Μου πρόσφερε ένα πολύ αξιόλογο δώρο, είναι κώδικας του 10ου αιώνα, του οποίου ένα αντίγραφο βρίσκεται στην Κορυτσά και το άλλο στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ως απόδειξη της αρχαίας ιστορίας μας.
Ο κώδικας είναι ανατυπωμένος, μεταφρασμένος και εμπλουτισμένος έτσι που δείχνει τον αλβανικό πολιτισμό, που όταν ακόμη η Εκκλησία ήταν χωρισμένη, το έθνος μας παρέμεινε ενωμένο», γράφει το  αλβανικό δημοσίευμα.


Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και στην Έλενα Κατρίτση, ο αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

Αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τόνισε ότι "χρειάζεται προσοχή, δεν έχουμε  περιθώρια για άλλους πειραματισμούς". Συγκεκριμένα είπε:


«Τα δύο τελευταία χρόνια οι σχέσεις έχουν χειροτερέψει... Υπάρχει μια περίεργη σιωπή, στην οποία έχουν αναδυθεί άλλες δυνάμεις που θα ήθελαν ένταση κι εδώ και στην Ελλάδα. Πρέπει να το προσέξουμε, δεν έχουμε περιθώρια για άλλους πειραματισμούς. Οι δυο λαοί πρέπει να ζήσουν μαζί, να αγωνιστούν μαζί, να προχωρήσουν προς το καλύτερο… Υπάρχουν φωνές που δεν είναι φιλικές… Και υπάρχει ένα κακό, ψάχνουμε κι ανησυχούμε για τις κορώνες που κατά καιρούς ακούγονται και δε βλέπουμε ποια είναι η ρίζα αυτού του θέματος… δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος. Πρωτίστως χρειάζεται ο σεβασμός στον άνθρωπο, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού. Αυτό δε σημαίνει ότι κλείνεις τα μάτια όταν ο άλλος έχει ένα καλάσνικοφ, ούτε ότι η πολιτεία πρέπει να μείνει αδιάφορη όταν η ελληνοαλβανική φιλία... κορυφώνεται στις κοινές συμμορίες. Το κράτος έχει τεράστια ευθύνη…».

Ο Αρχιεπίσκοπος, μίλησε ακόμα και για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως « ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Είπα, "το τέλος που περίμενες τόσο καιρό από άλλες πλευρές, έρχεται". Αλλά στη συνέχεια σκέφτηκα, "προφανώς θα έρθει το τέλος, είτε με τον έναν τρόπο ή τον άλλον. Απλώς φρόντισε όσο χρόνο έχεις μπροστά σου, να τον ζήσεις σωστά"... Συμφιλιώθηκα από την πρώτη στιγμή γιατί στις δύσκολες ώρες υπάρχει ένα καταφύγιο… Η πίστη και η εμπιστοσύνη στο Θεό είναι μια μεγάλη, ανεξάντλητη δύναμη…».