Μητρόπολη Χαλκίδος: Λήξη μαθημάτων Σχολής Γονέων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/04/2011

Η Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος λειτούργησε για  έκτη συνεχή χρονιά και ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαλέξεων του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, με εξαιρετική επιτυχία.

Η Σχολή Γονέων δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και φέτος λειτούργησε σε έξι τμήματα: στη Χαλκίδα, στην Ιστιαία, στο Μαντούδι, στη Σκιάθο, στη Χώρα Σκοπέλου, στη Γλώσσα Σκοπέλου και στην Αλόννησο.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Σχολής Γονέων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαλέξεις με την παρουσία πολυπληθών ακροατηρίων. Επιφανείς Κληρικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν πολύ σημαντικά θέματα στα μέλη της Σχολής Γονέων. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή της Χαλκίδος, τρεις κύκλοι θεμάτων, με τις εξής διαλέξεις και τους κάτωθι ομιλητές:

ΚΥΚΛΟΣ Α΄: Γάμος και συζυγική σχέση           

  • Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυξ και Δρ. Θεολογίας, με θέμα: «Η ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»
  • Πρεσβ. Αβραάμ Αποστολίδης – Ψυχολόγος και Θεολόγος, με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
  • κ. Χάρις Δημητρακούδη – Εκπαιδευτικός, με θέμα: «ΣΚΟΤΩΝΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ;»

ΚΥΚΛΟΣ Β΄: Γονείς και παιδιά

  • κ. Μερόπη Σπυροπούλου - Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
  • Πρεσβυτέρα Βαρβάρα Μεταλληνού – Θεολόγος, με θέμα: «ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
  • κ. Δημήτριος Καραγιάννης – Παιδοψυχίατρος, με θέμα:  «ΜΟΝΟ ΓΟΝΕΙΣ; Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ»

ΚΥΚΛΟΣ Γ΄: Οικογένεια και Εκκλησία

  • κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής του Περιοδικού «ΣΥΝΑΞΗ», με θέμα:«ΑΓΑΠΕΣ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ. ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;»
  • κ. Γεώργιος Φίλιας – Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Την τελευταία διάλεξη την έκανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, συνοψίζοντας όσα ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, σε μια πρωτότυπη ομιλία, η οποία κινήθηκε στο τρίπολο των κύκλων διαλέξεων της Σχολής: Γάμος και συζυγική σχέση, Γονείς και παιδιά, Οικογένεια και συζυγική σχέση. Η παρουσία και ευλογία του Μητροπολίτου μας στις περισσότερες ομιλίες, προσέδιδε σ’ αυτές μια ιδιαίτερη εκκλησιαστική διάσταση.

Μετά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος απένειμε και τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν ανελλιπώς τις διαλέξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην ισόγειο αίθουσα των Γραφείων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.                    

Αρκετοί από τους παραπάνω ομιλητές μετέβησαν και στα υπόλοιπα τμήματα-παραρτήματα της Σχολής (Μαντουδίου, Ιστιαίας, Σκιάθου, Χώρας Σκοπέλου, Γλώσσας Σκοπέλου και Αλοννήσου) και δίδαξαν τα ίδια θέματα, ενώ παράλληλα με εκείνους και οι Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης – Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας – Ιεροκήρυξ, κ. Αναστάσιος Χαρμαντάς – Σχολικός και Οικογενειακός Σύμβουλος, κ. Ιωάννα  Κορέλη-Μπουλουγούρη - Ψυχολόγος, κ. Ευάγγελος Παπασταμούλος – Διδάσκαλος, οι οποίοι εισηγήθηκαν σημαντικά θέματα στα παραρτήματα.

Η Τοπική μας Εκκλησία ευχαριστεί θερμά τους παραπάνω ομιλητές για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην ποιμαντική διακονία της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας και η ποιότητα των εισηγήσεων που παρουσίασαν καταξιώνουν την επιστημονική και ανθρώπινη υπόστασή τους, αλλά και τη συνολική συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ευχαριστούμε θερμά τους ευλαβεστάτους Ιερείς μας, οι οποίοι και αυτό το έργο της Τοπικής Εκκλησίας με προθυμία και ιεραποστολικό ζήλο το ενίσχυσαν παντοιοτρόπως.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους διευθυντές και τους δημοσιογράφους των Τοπικών μέσων επικοινωνίας (εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών μέσων), οι οποίοι προέβαλαν και ανέδειξαν το έργο της Σχολής Γονέων, όπως κάνουν και σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας, συμβάλλοντας με το μοναδικό τους τρόπο στην επιτυχία του θεσμού.

Κλείνοντας και το φετινό κύκλο των μαθημάτων μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι η έντονη παρουσία και η συμμετοχή του κοινού (γονέων, υποψηφίων γονέων, καθηγητών, διδασκάλων κ.ά.) σε όλα τα μαθήματα, κατέδειξε την ανάγκη που έχουν οι γονείς να ενισχυθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, αλλά και τη βαθύτερη επικοινωνία όλων να ενισχυθούν πνευματικά και να καθοδηγηθούν στον ορθό χειρισμό των ποικίλων προβλημάτων και συγκρούσεων που προκύπτουν καθημερινά στην οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Η ενθουσιώδης συμμετοχή των συμμετεχόντων, η προσήλωσή τους κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων και ο γόνιμος και εκτενής διάλογος που ακολουθούσε κάθε διάλεξη ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός θεσμού που αγαπήθηκε και πλαισιώθηκε με ενδιαφέρον από τους γονείς της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Η Σχολή Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως για άλλη μια χρονιά ήταν μια στοργική και θεολογική εστία, που θέρμανε τις ψυχές όσων την εμπιστεύθηκαν και κατέφυγαν σε αυτήν για να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν εκκλησιαστικά στο δύσκολο έργο της συζυγίας και της γονεϊκότητας.