“Με φρόνημα Πίστεως θα ξεπεραστούν οι δοκιμασίες”

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/11/2012

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, εορτή της αποδόσεως των Εισοδίων της Θεοτόκου και μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης και Μερκουρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου. 
 

Προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε τα Σεπτά Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Μερκουρίου, τα οποία θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς ευλογία και αγιασμό των πιστών καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος, διάστημα στο οποίο θα τελούνται καθημερινός το πρωί  Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Εσπερινός και η Παράκληση των Αγίων.
 

Κατά την ομιλία του προς στο παριστάμενο Εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο των δύο τιμωμένων Αγίων τονίζοντας ότι και οι δύο έζησαν οντολογικά την ενυπόστατον παρουσία του Κυρίου, βιώνοντας το θέλημα Του στην ζωή τους, επιτυγχάνοντας έτσι την ένωσή μαζί Του.  

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέλυσε εκτενώς την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, η οποία μας παρουσιάζει ένα διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και έναν αναζητητή της Βασιλείας του Θεού και της Σωτηρίας του, λέγοντας ότι αφού ο Κύριος έθεσε ως προϋπόθεση την τήρηση των εντολών Του, διέγνωσε την απουσία θελήσεως, απαγκίστρωσης από τα υλικά αγαθά, πράγμα που τον έκανε δέσμιο των υλικών αγαθών. Η απαγκίστρωσης μας σημείωσε ο Μητροπολίτης μας, από τους «εν γη θησαυρούς» και η προσκόλληση μας στου Ουράνιο δίδαγμα της φιλανθρωπίας με προοπτική την απόκτηση της βασιλείας του Θεού είναι το μήνυμα ζωής αφού  ο πραγματικός πλούτος δεν βρίσκεται σ’ αυτήν την ζωή, δεν βρίσκεται σε κτιστά πράγματα, αλλά στον Ουρανό.

Η Σωτηρία του ανθρώπου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, δεν είναι κατόρθωμα αλλά δωρεά, με την προϋπόθεση όμως ότι ο ίδιος άνθρωπος εκφράζει αυτή του την θέληση,  και όπως,  όταν ακριβώς επιζητούμε κάτι πολύ και θυσιάζουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε, έτσι πρέπει και για την σωτηρία της ψυχής μας να μην μένουμε στα κτιστά πράγματα άλλα να συνδεθούμε πνευματικώς με τον Χριστόν και όχι με τον χρυσόν.

Και κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα για τις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η Πατρίδα μας, λέγοντας ότι με την βοήθεια του Θεού, θα ξεπεραστούν αυτές οι δοκιμασίες αρκεί να έχουμε φρόνημα Πίστεως και σωστό προσανατολισμό.