Ο μητροπολίτης Ελβετίας στην Αργολίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/07/2018

Την Κυριακή, 29  Ιουλίου 2018, εορτή του Αγίου Καλλινίκου στον  Ιερό Ναό  της Αγίας ’Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Νέας Κίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με την άδεια  και συγκατάθεση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αργολίδος  Νεκταρίου, χοροστάτησε και λειτούργησε ο εξ Άργους  καταγόμενος νεοεκλεγείς και χειροτονηθείς Επίσκοπος από τον Παναγιότατων Οικουμενικό Πατριάρχη   Βαρθολομαίο, Μητροπολίτης Ελβετίας  Μάξιμος (Πόθος).

 

Βαθιά συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ελβετίας και φανερά χαρούμενος διάλεξε τον τόπο του ,τη γενέτειρα του Αργολίδα για να τελέσει την πρώτη του Αρχιερατική θεία λειτουργία.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ιερό ναό κι ιδιαιτέρως τους εφημέριους του ναού  πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία Γάτσιο καθώς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού.

 

 Ο Μητροπολίτης  Ελβετίας ευχαρίστησε και τον οικείο  Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο που του έδωσε την άδεια να λειτουργήσει στην γενέτειρα του. Με λόγια θαυμασμού μίλησε και για τον συμμαθητή του και παιδικό του φίλο τον  Μητροπολίτη  Άρτης Καλλίνικο καθότι και οι δύο κατάγονται από το Άργος και του ευχήθηκε έστω και από μακριά τις ευχές του για τα σεπτά ονομαστήρια του.

 Ευχές για μία καλή διακονία στην Μητρόπολη Ελβετίας ευχήθηκε εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου κι ο Ιερέας του ναού π. Δημοσθένης Γάτσιος και του δώρισε ένα επιγονάτιο . Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν η οικογένεια φίλοι και συγγενείς του Μητροπολίτη καθώς και ο βουλευτής Αργολίδος Μανιάτης.

Ο νέος Μητροπολίτης Ελβετίας  Μάξιμος (Πόθος), χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη την Κυριακή 22 ’Ιουλίου 2018 εις τον πάνσεπτων  Πατριαρχικό Ιερό Ναό του  Αγίου Γεωργίου Φαναριού Κωνσταντινουπόλεως.

Στην εκλογή νέου Μητροπολίτου Ελβετίας προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το μεσημέρι της 10 Ιουλίου 2018.

Μετά την εκλογή σε Μητροπολίτη Αγκύρας, του μέχρι πρότινος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμίου, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ελβετίας, παμψηφεί, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμος Πόθος, μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελος της εν λόγω επαρχίας του Θρόνου.

Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Ελβετίας  Μάξιμος, υπηρέτησε, αθόρυβα, για τριάντα περίπου χρόνια, με σύνεση και αφοσίωση την Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας, αγωνιζόμενος, πάντα, για το καλό της Εκκλησίας και την πνευματική οικοδομή των πιστών στα μέρη και τις πόλεις που με αυταπάρνηση διακονούσε.