Ο εορτασμός των Εισοδίων στον Ι.Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/11/2012

(π.Γεώργιος Γραδούλας) Πλήθος πιστών συνέρρευσε, παρά την καταρρακτώδη βροχή, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, ενώ το πρωί της Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο σεπτός μας Ιεράρχης στο εσπερινό κήρυγμά τουμίλησε για την «ανάγκη προετοιμασίας του καθενός μας, κυρίως πνευματικά, προκειμένου να μπορέσει να δεχθεί τη Θεία Χάρη, όπως η Παναγία μας προετοιμάστηκε προκειμένου να φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό», ενώ πριν από το πέρας της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι: «αν θέλουμε να απολαύσουμε τα κρείττονα πρέπει να εισέλθουμε σε μια εντονότερη πνευματική ζωή πιο εναρμονισμένη με τον ευαγγελικό νόμο, την παράδοση της εκκλησίας όχι τυπική, αλλά με βάθος πνευματικό που θα μας ξεκουράζει».

Στο δεξιό αναλόγιο υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Ευθυμίου Σπύρου έψαλλαν μελωδικά οι πρωτοψάλτες κ. Παναγιώτης Καλαμπάκας, Χρήστος Ψάλλας, Αθανάσιος Γιάννης, και οι ιεροψάλτες, Κωνσταντίνος Ευαγγελακόπουλος, Νεκτάριος Παιδής, Χρήστος Μαγουλιώτης και Ευάγγελος Λαγός.

Την χοραρχία του αριστερού αναλογίου είχε ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Γρηγόριος Κορκακάκης, συνεπικουρούμενος από τους ιεροψάλτες κ. Νέστορα Κόκκοβα και Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστη και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης καθώς και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Ναός της Παναγίας Επισκέψεως βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Βαρουσίου και είναι μία από τις αρχαίες και ιστορικές εκκλησίες των Τρικάλων.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία ως Επίσκεψη, ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία και είναι πιθανότατα ο μόνος που φέρει αυτό το όνομα στην Ελλάδα. Μέχρι το 1967 ήταν ο μητροπολιτικός ναός των Τρικάλων.