Εορτασμός της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στα Χανιά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/11/2012

Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, όπως αρμόζει στην ιστορία και παράδοσή της, η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης εόρτασε και ετίμησε και φέτος (16-11-2012) την ιερά μνήμη του προστάτου και εφόρου της Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου.

Αφ’ εσπέρας της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλλων κ.Αμφιλοχίου και πλήθους Ιερέων πρώην μαθητών της Σχολής, κατά τον οποίο παρέστη και εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας κ. Δαμασκηνός.

Την κυριώνυμη ημέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Ματθαίου τελέσθηκε πολυΑρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Στις ιερές ακολουθίες, που τελέσθηκαν με κάθε ιεροπρέπεια, παρέστησαν και έλαβαν μέρος πλειάδα ιερέων –αποφοίτων της Σχολής. Παρόντες οι καθηγητές και ιεροσπουδαστές του Σχολείου, τα μέλη της σεπτής Σχολικής Εφορείας, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του αοιδίμου κτήτορος της Σχολής Νικηφόρου Αρχιερέως.

Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε ο βυζαντινός χορός των ιεροσπουδαστών υπό την διεύθυνση του καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ.Στεφανάκη Κωνσταντίνου.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των επισήμων στη Σχολαρχία και στη συνέχεια γεύμα αγάπης στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, όπου παρεκάθησαν οι Αρχιερείς, ιερείς, εκπρόσωποι των αρχών, οι καθηγητές, οι μαθητές, φίλοι και απόφοιτοι του Εκπαιδευτηρίου.

Με την ευκαιρία της πανηγύρεως της Εκκλησιαστικής μας Σχολής, του «φυτωρίου», της Εκκλησίας Κρήτης, όπως δίκαια αποκαλείται, πρέπει να υπογραμμισθεί η προσφορά της, στον χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και στην Εκκλησία της Κρήτης ευρύτερα, την οποία συνεχίζει να τροφοδοτεί με ικανά και άξια στελέχη. Με την φροντίδα του Διευθυντού και του Συλλόγου των καθηγητών και την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της, Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού,  η Σχολή συνεχίζει να πορεύεται σταθερά τον δρόμο που οριοθετεί το ήθος και η παράδοσή της.

Η φετινή πανήγυρη της Σχολής στον πευκόφυτο «λόφο της ελπίδας», στις ανακαινισμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις της, ας αναθερμάνει για μια ακόμη φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον των υπευθύνων φορέων προς το παγκρήτιο αυτό ιστορικό Εκπαιδευτήριο, το οποίο ελπιδοφόρα συνεχίζει να διασφαλίζει το στίγμα και τη μαρτυρία του στη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα και να καταρτίζει αυθεντικά και υπεύθυνα τους αυριανούς φερέλπιδες λειτουργούς της Εκκλησίας μας.

Ευχή και προσευχή όλων μας, η Σχολή να συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της, διατηρώντας την αυθεντικότητα του ήθους και την γνησιότητα της ταυτότητάς της, με ορθόδοξη πνευματικότητα, λειτουργικά, εκκλησιολογικά, παραδοσιακά, «επομένη τοις ίχνεσι και υποθήκαις» των αειμνήστων εφόρων και ιδρυτών της, όπως επί ένα και πλέον αιώνα με συνέπεια πράττει, «ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας», ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές δυσοίωνες συγκυρίες, όπου προβάλλονται και κυριαρχούν, ο ευδαιμονισμός, η ισοπέδωση, η απαξίωση της κοινωνίας του προσώπου, η σκιά της παγκοσμιοποίησης και η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση αρχών, αξιών, θεσμών και συμβόλων.

 

 

Εκ της Εκκλησιαστικής Σχολής