Εκδήλωση για τον Αγ.Νικόλαο Πλανά στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2012

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Νικολάου Πλανά ( 28η Φεβρουαρίου 1932), η ενορία Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον «απλοϊκό ποιμένα των απλοϊκών προβάτων».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ., στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Σήμαντρο», Ελ. Βενιζέλου 59Α, Χολαργός. Την προσωπικότητα του Αγίου παρουσιάζουν:
- Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος,
- Γ. Σπανός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,
- Ν. Χαραλαμπόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
- Δημ. Κανελλόπουλος, δρ. φιλολογίας-θεολογίας Σε μια εποχή βαθειάς πνευματικής κρίσης,είναι επιτακτική η ανάγκηνα αναζητήσουμε τις οδηγητικές μορφές,να ψηλαφήσουμετους ανθρώπους της ακεραιότητας,να αντλήσουμε ελπίδα και αισιοδοξίααπό την αγιασμένη βιοτή τους “Είναι ο ταπεινότερος των ιερέων και ο απλοϊκότερος των ανθρώπων … είναι αξιαγάπητος, είναι απλοϊκός και ενάρετος, είναι άξιος του πρώτου Μακαρισμού του Σωτήρος”Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  Ο π. Νικόλαος ουδέποτε εταράχθη, ουδέποτε εθύμωσε, πάντας ηγάπα, υπέρ πάντων ηύχετο. Είχε δε την νοεράν προσευχήν, το χαροποιόν πένθος, το αείρυτον δάκρυον, άτινα τον κατέστησαν πράον και κληρονόμον της γης των πραέων, της Βασιλείας των Ουρανών.
Ας μιμηθώμεν και ημείς, αγαπητοί, κατά το δυνατόν, την ταπείνωσιν του αγίου παπα-Νικόλα, δια να επιβλέψη και εις ημάς ο Κύριος και μας υψώση. Ας μιμηθώμεν την πραότητα αυτού, δια να αναπαυθή και εις τας ιδικάς μας καρδίας το Πνεύμα του Κυρίου, ας μιμηθώμεν την εκείνου υπομονήν, ίνα εν τη υπομονή ημών κτησώμεθα τας ψυχάς ημών, και ούτω κληρονομήσωμεν την Ουράνιον και αιώνιον Βασιλείαν του Θεού.Αρχιμ. Φιλόθεος Ζερβάκος