Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/01/2011
Το ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή καλείται να παίξει η Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας. Η ευεργετική παρουσία της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο του Αστυνομικού, διαπιστώθηκε από πολύ παλιά, απ' τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σώματος της Χωροφυλακής ( 1833), Οι θρησκευτικές ανάγκες των ανδρών εξυπηρετήθηκαν για πολλές δεκαετίες από τους στρατιωτικούς ιερείς. Το ίδιο συνέβη και με το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων.
Η ύπαρξη της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Σώμα αρχίζει επίσημα το 1944, όταν με τον νόμο 1421 συστάθηκε οργανική θέση ιερέως. Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφεραν στα μετέπειτα χρόνια σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες,όπως:
-1940-1950 ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γερμανός ΨΑΛΙΛΑΚΗΣ μετέπειτα Επίσκοπος Συνάδων ΗΠΑ.
-1951-1954 Ο Μακαριστός αρχιμ. Φρουμέντιος ΝΑΣΙΟΣ μετέπειτα Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
-1968-1976 ο Αρχιμ. Αμβρόσιος Λενής, σήμερα Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. (1η φωτο)
-1977-1995 ο Αρχιμ. Ευσέβιος Πιστολής, σήμερα Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας.(2η φωτο)
- 1996 έως σήμερα, προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας είναι ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος.
Δύο λοιπόν κληρικοί της ΕΛ.ΑΣ, ποιμένουν σήμερα μητροπολιτικές επαρχίες. Αλλά και ο Στρατός διαθέτει ιερείς. Αρχηγός Διεύθυνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ είναι ο εκ Πατρών ορμώμενος πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γουρδούπης (συνταγματάρχης) (3η φωτο).Μάλιστα, ο π.Νικόλαος είναι πατέρας πέντε παιδιών. Σήμερα, προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κιούλος.(4η φωτο). Δεν γνωρίζουμε αν δούμε και τον π. Κιούλο, μητροπολίτη. Να σημειωθεί ότι στον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης, φθάνουν μόνο οι άγαμοι κληρικοί.