Ι.Μ.Χαλκίδος: Πανήγυρις του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/11/2012

Με την Χάρη του Θεού πανηγύρισε με λαμπρότητα τον Προστάτη, Κτήτορα και Έφορό Της, η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος στην Βόρεια Εύβοια, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, με την συμμετοχή πλήθους λαού, πρωτοστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, που με την πάντοτε φιλόξενη διάθεσή του υπεδέχθη, μαζί με τον άγιο καθηγούμενο π. Γαβριήλ και την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, του αγίους Αρχιερείς, τους συνοδούς τους και το πλήθος των ευλαβών προσκυνητών, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή.

Την Τετάρτη το βράδυ, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, την Παράκληση του Οσίου και την Λιτανεία που ακολούθησε, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Σιατίστης κ. Παύλος, συγχοροστατούντων των δύο ετέρων Μητροπολιτών Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο κήρυγμά του προς τους πιστους ανέλυσε τις τρεις μοναχικές αρετές υπακοή, ακτημοσύνη και παρθενία, τις συσχέτισε με τον Όσιο Δαυΐδ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι αρετές αφορούν τον κάθε χριστιανό.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο εορτάζων αδελφός της Ι. Μονής, Αρχιμανδρίτης Δαυΐδ.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, προεξήρχε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συλλειτουργούντων των δύο ετέρων Αρχιερέων Σιατίστης κ. Παύλου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πολλών Ιερέων και πλήθους ευσεβών πιστών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, με παράδειγμα την ζωή και το ήθος του Οσίου Δαυΐδ, αναφέρθηκε στον αγώνα της άσκησης των αρετών, τον οποίον καλούνται όλα τα μέλη της Εκκλησίας να διεξάγουν στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να καλλιεργούν συνεχώς την σχέση τους με τον Χριστό και να ελκύουν την Θεία Χάρη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ ευχήθηκε και στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Γαβριήλ και τους συν αυτώ πατέρες, να συνεχίσουν τον αγώνα της μοναχικής βιοτής, πιστοί στο ήθος και τη ζωή του Οσίου Δαυΐδ, αλλά και των οσίων γερόντων Ιακώβου (Τσαλίκη) και Κυρίλλου (Γεραντώνη).

Εν τω μεταξύ και με την ευκαιρία της μεταβάσεώς του στην Βόρειο Εύβοια για την πανήγυρη της Ιεράς Μονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το πρωί της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου μετέβη στην Πόλη της Ιστιαίας, όπου στις 11.00 π.μ. τέλεσε τον Αγιασμό των νέων γραφείων της τοπικής Εφημερίδος «Ο Παλμός της Βόρειας Εύβοιας» και στην συνέχεια επισκέφθηκε το Βησσαριώνειο Γηροκομείο Ιστιαίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει προσωπικά με καθένα από τους 10 Γέροντες που φιλοξενούνται εκεί και να συνεργασθεί με τον Διευθυντή του, τον πολιό Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Καπνίση, Αρχιερατικό Επίτροπο Ιστιαίας, για ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος