Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σιάτιστα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/10/2012

Στη Σιάτιστα θα μεταβεί την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τις Σέρρες όπου θα βρίσκεται αύριο. Σχετική πρόσκληση απηύθυναν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοίου, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της περιοχής, Αγίου Δημητρίου και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου.

Η υποδοχή του θα γίνει στο χώρο του δημαρχείου Βοϊου από τη δήμαρχο Παναγιώτα Ορφανίδου ενώ θα ακολουθήσει εσπερινός και επίσημο δείπνο. Την επομένη, Παρασκευή, θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το εκκλησιαστικό μουσείο, αρχοντικά και διατηρητέα κτίρια της περιοχής και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Θα συμμετέχει επίσης σε ιερατικό συνέδριο και σε εκδήλωση προς τιμήν του στο Τραπάτζειο Γυμνάσιο. Η ημέρα θα «κλείσει» με επίσημο δείπνο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, θα γίνει δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Εράτυρας και επίσκεψη στα ερείπια του παλαιού Επισκοπικού Ναού στο Σισάνιο και τη Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας όπου θα τελεστεί δοξολογία. Έχουν επίσης προγραμματιστεί ο αγιασμός της θεμελίωσης του εκκλησιαστικού μουσείου και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της μονής. Μετά το γεύμα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Μονή Μικροκάστρου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην περιοχή.