Τα κυριότερα σημεία της Θείας Λειτουργίας του Αγ.Ιακώβου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2012

(Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως)Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Πολύς κόσμος και από άλλες ενορίες της πόλεως προσήλθε στον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την ιδιαίτερη αυτή Θεία Λειτουργία που τελείται, κατά το Τυπικό, δύο φορές το χρόνο, στην εορτή του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες. Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον άγιο Ιάκωβο, τον «αδελφό του Κυρίου», υιό του Ιωσήφ του μνήστορος,  συγγραφέα και της Καθολικής Επιστολής που περιλαμβάνεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. που επικράτησε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι παλαιότερες λειτουργίες υποχώρησαν. 

Κυριότερα σημείατης Λειτουργίας αυτής είναι ο Καθαγιασμός των Δώρων και το κήρυγμα που γίνεται αμέσως μετά τα Αναγνώσματα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Το γεγονός αυτό φανερώνει τη σημασία που δίδει η Εκκλησία στην τέλεση της λατρείας και την προσφορά  του Λόγου του Θεού.

Χαρακτηριστικό της ότι η Αγία Τράπεζα τοποθετείται έξω από το Ιερό Βήμα, στο κέντρο του ναού, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή των πιστών. Επίσης οι πιστοί κοινωνούν Σώμα και Αίμα Κυρίου ξεχωριστά. Σήμερα η πρωτοχριστιανική αυτή συνήθεια έχει επιβιώσει μόνο στην κοινωνία των ιερέων.