Κωνστάντιος: «Γιατί δεν έμεινα στους Αγίους Τόπους, την Ηλεία»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/02/2018

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟ

 

«Γιατί δεν έμεινα στους Αγίους Τόπους, την Ηλεία»

 

-Το 1972 χειροθετήθηκε στον Άγ. Χαράλαμπο Αναγνώστης και σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας επέστρεψε ως Επίσκοπος

 

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

 

Δωδεκάχρονο παιδί το 1972 χειροθετήθηκε μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές του από τον τότε μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο  Αναγνώστης στον ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Χανακίων. Σήμερα, 46 χρόνια μετά, επέστρεψε στον ίδιο ναό, ως Επίσκοπος Ανδρούσης.

Ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος  προεξήρχε χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Χανακίων συνιερουργούντων του αρχιμανδρίτη Φιλάρετου Σπανόπουλου, και των ιερέων π. Φωτίου και Νικολάου.  Ο θεοφιλέστατος που τέλεσε και το Μνημόσυνο των γονέων του ήταν φανερά συγκινημένος από την παρουσία δεκάδων πιστών, φίλων και συγγενών που από νωρίς κατέκλυσαν τον ναό για να συμπροσευχηθούν  με τον συντοπίτη τους ιεράρχη.

 

Ανομβρία Κληρικών

 

Ο θεοφιλέστατος στο Κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της χθεσινής ημέρας ενώ έκανε μια σύντομη αναδρομή στην διαδρομή του:. 22 ετών έφυγε από τα Χανάκια για να υπηρετήσει την πατρίδα στην Θράκη και εκεί τον κάλεσε ο Κύριος μέσω του μακαριστού Μητροπολίτη Μαρωνείας και του  Ηλείου μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου (νυν Θεσσαλονίκης) να διακονήσει την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός του είχε πει όταν έφευγε στρατιώτης «θα σε περιμένω όταν απολυθείς να σε χειροτονήσω». Τελικά δύο μέρες πριν την εορτή της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους , στις 10 Φεβρουαρίου 2018, η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Επίσκοπο Ανδρούσης.

«Ο μητροπολίτης Άνθιμος που ζήτησε να μείνω εκεί γιατί υπήρχε «ανομβρία κληρικών» και έμεινα. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος που δεν έμεινα στους Αγίους Τόπους όπως αποκαλούν την Ηλεία», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνστάντιος για να φωνάξει το εκκλησίασμα: «Άξιος!»

 

Το παράπονό του

 

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του που ήταν κατάθεση ψυχής, είπε: «Έχω ένα παράπονο: Δυστυχώς οι εκκλησίες μας είναι άδειες… Εύχομαι όμως να είναι πάντα γεμάτες όπως σήμερα, που ήρθατε εδώ να τιμήσετε την ταπεινότητά μου αλλά είμαστε όλοι εδώ για να ευχαριστήσουμε και να δοξάσουμε τον Κύριο…», είπε ο θεοφιλέστατος για να συνεχίσει: «Και να μην σκανδαλίζετε τα παιδιά σας. Αν θέλουν να γίνουν κληρικοί να τους βοηθήσετε και όχι να τους αποτρέπετε».

 

Ο παπά Γιάννης

 

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο θεάρεστο έργο του αείμνηστου ιερέα π. Ιωάννη Κουτσουνά, του κληρικού που έφερνε τα παιδιά της περιοχής των Χανακίων στην εκκλησία και επιτελούσε σπουδαίο έργο.  Ο θεοφιλέστατος και το εκκλησίασμα συγκινήθηκαν όταν το λόγο έλαβε ο συνταξιούχος δάσκαλος Νικόλαος Κουτσουνάς υιός του π. Ιωάννη και υποδέχθηκε με λόγια αγάπης τον συντοπίτη του Επίσκοπο.

Στη συνέχεια ο επίσκοπος Κωνστάντιος τέλεσε το Μνημόσυνο των γονέων του παρουσία των δύο αδελφών του  Ιωάννη και Φώτη. Ακολούθησε λιτάνευση των εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού.  Παρόντες στη χθεσινή Θεία Λειτουργία ήταν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πύργου, του Δήμου Πηνειού, πολιτευτές, πρόεδροι ΤΚ κ.α. (Πατρίς)

ΦΩΤΟ

 1 Ο Θεοφιλέστατος Κωνστάντιος με τον αρχιμανδρίτη Φιλάρετο στην Λιτανεία

 2 Στιγμιότυπο από την τέλεση Μνημοσύνου των γονέων του Θεοφιλεστάτου

 3 Ο Κ. Γιώργος Βλαχόπουλος που το 1972 χειροθετήθηκε μαζί με τους Παναγιώτη Σώκα, Κώστα Σώκα και  Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο, Αναγνώστης

 4 Ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους Χανακίων πανηγύριζε χθες

 5 Απέναντι από τον ναό το δημοτικό σχολείο που φοιτούσε ο Κωνστάντιος στο οποίο λειτουργούσε και το Κατηχητικό

 6 Δεκάδες πιστοί βρέθηκαν χθες στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους