Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/02/2018

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου με Ιερή κατάνυξη, ευλάβεια, καθώς επίσης μέσα σε κλίμα μετανοίας αλλά και συγχωρητικότητας, το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, τελέστηκε ο πρώτος Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης), με τον οποίο και εισερχόμαστε πλέον στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστής και ως διαδρομής των αρετών, άσκησης και θεραπείας, με αποκορύφωμα το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας!

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων και καλλίφωνων Ιεροψαλτών. Κατά την διακονία του Θείου λόγου στο παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με εποικοδομητικά και ψυχωφελή παραδείγματα, αναφέρθηκε στην σημασία της Κυριακής της Τυρινής, στην εξορία των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο και τις επιπτώσεις σε αυτούς και ολόκληρη την ανθρωπότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αιτία του κακού είναι ο άνθρωπος λόγω της παρακοής του, στο θέλημα του Θεού! Υπογράμμισε δε με γλαφυρότητα την σπουδαιότητα και την αξία της Θεόσδοτης εντολής της Νηστείας, κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το πως πρέπει να νηστεύουν οι Χριστιανοί μας, σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, καθώς επίσης αναφέρθηκε στην αρετή και την αξία της συγχώρησης αλλά και και της ελεημοσύνης.

Στο τέλος του Εσπερινού όπως ορίζει η Ορθόδοξη Αγία Εκκλησία μας, οι Ιερείς και οι πιστοί που είχαν κατακλύσει τον περικαλλή αυτό Ιερό Ναό, έλαβαν την ευχή του Σεπτού Επισκόπου μας, αντάλλαξαν τον ασπασμό της συγχώρεσης και τις ευχές για καλή και πνευματικά καρποφόρα Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία είναι η σημαντικότερη περίοδος όλου του λειτουργικού έτους της Εκκλησίας μας. Στόχος αυτής είναι η προετοιμασία κάθε πιστού για την μεγάλη εορτή του Πάσχα με την νηστεία, την μετάνοια, την συγχώρεση, την ελεημοσύνη την Θεία Μετάληψη και την συχνή του προσέλευση, στις πυκνές και κατανυκτικές Ιερές ακολουθίες, έτσι ώστε να μπορέσει να βιώσει τα Άγια και Σεπτά Πάθη του Χριστού εντονότερα, προκειμένου να μπορέσει στη συνεχεία μετά από 47 ημέρες να εορτάσει το Άγιο Πάσχα και τον θρίαμβο της λαμπροφόρου Ανάστασης!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αμαλιάδος, προκειμένου να τελέσει και εκεί τον Κατανυκτικό Εσπερινό και να ομιλήσει καταλλήλως, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης. όπου ομίλησε επικαίρως ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος.

O Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, θα τελεσθεί την επόμενη Κυριακή Α’ Νηστειών (της Ορθοδοξίας), στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Πύργου και ώρα 5:00 μ.μ., κατά τον οποίον θα χοροστατήσει ο συμπατριώτης μας, νεοχειροτονηθείς Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, ενώ θα ομιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.