Επέτειος ευρέσεως της εικόνος της Παναγίας Ελώνης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2012

Με λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις τιμήθηκε η έκτη  επέτειος της ευρέσεως και επιστροφής της κλαπείσης Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας στην Ιερά Μονή Ελώνης Κυνουρίας.

Η υπόθεση αυτή, ως γνωστόν, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ  η περιοχή της Κυνουρίας και γενικώς η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας είχε βυθιστεί κυριολεκτικά στο πένθος.

Τελικώς οι προσευχές και οι δεήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  Αλεξάνδρου, σύμπαντος του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς Λαού της Ιεράς  Μητροπόλεως, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών εισακούσθηκαν και μετά από τις δέουσες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, η  Ιερά Εικόνα  της Θεομήτορος βρέθηκε και την 1ηνΟκτωβρίου 2006, επανήλθε πανηγυρικά και μέσα σε κλίμα Ιεράς κατανύξεως, τοποθετήθηκε στο μόνιμο θρονί της, στην Ιερά Μονή Ελώνης Κυνουρίας, όπου χιλιάδες  πιστών φτάνουν στην Μονή να προσκυνήσουν την Παναγία μας προκειμένου να λάβουν χάριν και δύναμιν.

 

Εκατοντάδες πιστοί και φέτος από την Αρκαδία, τη Λακωνία αλλά και πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν  στην Ιερά Μονή της Παναγίας Έλωνας στην Κυνουρίας, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας επ' ευκαιρία της 6ηςεπετείου εκ της ευρέσεως της κλαπείσης Ιεράς Εικόνας.

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό "πουκάμισο" κι αποδίδεται τον Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής, σε απόκρημνη κι απρόσιτη θέση κι εντοπίστηκε γιατί κατά "θαυμαστό" τρόπο φωτιζόταν επίμονα το σημείο.

Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι' αυτό πλήθος από τάματα πιστών περιβάλουν το προσκυνητάρι της. Οι πιστοί, όλο το χρόνο, από κάθε γωνιά της χώρας ακόμα κι από το εξωτερικό, φτάνουν με κάθε τρόπο και μέσο, πεζοπορώντας και γονυπετώς, εκπληρώνοντας το τάμα τους και προσκυνώντας την Ιερά εικόνα της Παναγίας, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Την Κυριακή, 14ηΟκτωβρίου 2012,  με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε Αρχιερατική Ευχαριστηριακή Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ελώνης Κυνουρίας.

Στην  Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας πέραν   του Επιχωρίου Μητροπολίτου  κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,  συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ και ο νέο χειροτονηθείς Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ.

Επίσης αναχώρησαν στις 6 το πρωί την Κυριακή από την Τρίπολη, πέντε λεωφορεία με προσκυνητές, οι οποίοι  μετέβησαν  στην εορτάζουσα Ιερά Μονή και προσκύνησαν την χάρη της.

Οι υπεύθυνοι   Πατέρες της Μονής και οι Μοναχές, ήταν αυτοί που είχαν ευπρεπίσει  άριστα την Μονή για την Πανήγυρη και   φρόντισαν να προσφέρουν ένα  Μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές στους οποίους επίσης  παρέθεσαν  και ένα λιτό γεύμα.

Ευχόμαστε η Παναγία η Έλωνα να είναι βοήθεια και στήριγμα πάντων.

 

                                   + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας