Σύναξη των Ιερέων της Νεότητας των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η σύναξη των υπευθύνων Ιερέων της Νεότητας των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής καθώς και των συνεργατών τους στην ποιμαντική διακονία των νέων, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Μαλακάσα.  120 Ιερείς με 300 συνολικά συνεργάτες τους, κατηχητές και στελέχη της ενοριακής ποιμαντικής διακονίας των νέων, φιλοξενήθηκαν, ξεναγήθηκαν στις πανέμορφες εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής και συζήτησαν για τα προβλήματα και την προοπτική της διακονίας τους.

            Η σύναξη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και την καθοδήγηση  του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στη σύναξη παρευρέθηκαν  ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας με στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεώς του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο οποίος συντόνισε τη σύναξη. Κατά τη διάρκεια της συνάξεως έγιναν τρεις εισηγήσεις.

            Η πρώτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Προτάσεις για την Κατήχηση σήμερα» με εισηγητή τον Πρωτοπρ. Αντώνιο Καλλιγέρη - Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος.      Η εισήγηση του π. Αντωνίου Καλλιγέρη είχε σαν επίκεντρό της την παρουσίαση προτάσεων που αφορούν αλλαγές στη μεθοδολογία και την οργάνωση της κατηχητικής αγωγής στις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής, την καλύτερη συνεργασία των ενοριών μεταξύ τους στα θέματα της ποιμαντικής και της αγωγής των νέων και την επιμόρφωση των Ιερέων Νεότητος και των κατηχητών σε θέματα παιδαγωγικής και ποιμαντικής του παιδιού και του εφήβου.

            Η δεύτερη εισήγηση με θέμα: «Η Αναγκαιότητα και ο ρόλος της Εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης» αναπτύχθηκε από τον Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνο - Διευθυντή του Ιδρύματος «Διακονία». Ο εισηγητής παρουσίασε ένα άξονα 15 προτάσεων που έχουν σαν στόχο την αξιοποίηση της νέας κατασκήνωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής, η οποία αποκτήθηκε τον Ιούνιο και είναι ένα σπουδαίο «πολυεργαλείο» στην προσπάθεια της  ποιμαντικής συμπαράστασης των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Στη δική του εισήγηση με θέμα: «Προοπτικές της Ποιμαντικής της Νεότητας» ο Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης - Γενικός Διευθυντής της νέας Γενικής Διεύθυνσης Ποιμαντικού έργου, Παιδείας και Πολιτισμού επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των αρχών ενός σχεδίου, το οποίο, αφού έχει λάβει υπόψη του τις σύγχρονες συνθήκες ζωής των νέων, θα αξιοποιεί όλες τις θετικές πρωτοβουλίες και δράσεις των ενοριών που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, θα ελαχιστοποιεί τα εμπόδια που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και θα στοχεύει στην οργάνωση της διακονίας των νέων, η οποία θα  συναντά τον προβληματισμό τους και θα αξιοποιεί την παρουσία τους.

               Κλείνοντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τη σύναξη των Ιερέων Νεότητας και των στελεχών των ενοριών τους, ζήτησε από όλους την μεταξύ τους συνεργασία, τη συστράτευσή τους ακόμα περισσότερο, αφού οι προσπάθειές όλων δεν κρίνονται τόσο από την ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά τους όσο από το αν αποκαλύπτουν το Χριστό στη ζωή των νέων και τους εντάσσουν ουσιαστικά στη ζωή της Εκκλησίας Του.

 

Εκ του Γραφείου Νεότητος της

Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών