Μητροπολίτης Δωρόθεος: «οι παραδόσεις μας και η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεθωριάσουν»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2011

«Επειδή οι παραδόσεις μας και η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεθωριάσουν, ούτε να χαθούν, θερμότατα σας παρακαλώ όλοι, μαζί με τους κατοίκους της Χώρας (Ανδρου), από τις κωμοπόλεις και τα χωριά, να προστρέξουμε στήν τοπική εορτή του Ακαθίστου Ύμνου», τονίζει σε παρακλητική του επιστολή προς τους Ανδριώτες ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος με αφορμή την πέμπτη εβδομάδα των Χαιρετισμών όπου στην Άνδρο θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Θεοσκεπάστου.

Αγαπητά μου παιδιά, προσφιλείς μου Ανδριώτες,

Η Χάρη του Θεού μας αξίωσε και πάλι να διανύουμε την ευλογημένη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής..

Τις πέντε εβδομάδες τις Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάθε Παρασκευή διαβάζονται στους Νάους μας οι Τέσσαρες Στάσεις της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, με αποκορύφωμα την πέμπτη εβδομάδα, κατά την οποίαν αναγινώσκεται και ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος.

 

Τον Ύμνον αυτόν έψαλαν, όλοι όρθιοι, οι βυζαντινοί πρόγονοί μας το βράδυ της 8ης Αυγούστου το 626,  όταν η Κωνσταντινούπολη είχε σωθεί από επιδρομή βαρβάρων κατακτητών.

Η Άνδρος έχει την μεγάλη ευλογία να φυλάττει την εικόνα της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, η οποία τιμάται και εορτάζει την Παρασκευή και το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου.

Η εορτή αυτή είναι Πανανδριακή και όχι μόνον εορτή της Χώρας, τα παλαιότερα δε χρόνια οι κατοικούντες στον Πειραία και την Αθήνα Άνδριώτες μέσω των πατριωτικών σωματείων διοργάνωναν εκδρομή προς την Άνδρο την  ημέρα αυτή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο όλο και  λιγότεροι άνθρωποι να προσέρχονται  στην πανήγυρη αυτή. Είναι πράγματι αποκαρδιωτικό το θέαμα στην πλατεία Γηροκομείου, κατά την ώρα της αφίξεως της Αγίας Εικόνος.

Το Πρόγραμμα της πανηγύρεως, επειδή ο Ναός της Θεοσκεπάστου επισκευάζεται και παρουσιάστηκαν στατικά προβλήματα στον αύλιο χώρο του,  καταρτίζεται ως εξής:

Την παραμονή, Παρασκευή 8 Απριλίου, ώρα 6.30 μ.μ.:

Η εικόνα της Θεοσκεπάστου θα μεταφερθεί, διά της αγοράς με λαμπρή λιτανευτική πομπή από το Ναό της «Παλατιανής» στο Ναό της «Παναγίας» και αμέσως θα τελεσθεί η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Το πρωί του Σαββάτου, 9 Απριλίου:

Θα τελεσθεί στο Ναό της Παναγίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα επακολουθήσει λιτανεία της αγίας Εικόνας από τον παράπλευρο δρόμο του Ναού της Παναγίας προς την Πλατεία Καῒρη και εν συνεχεία, διά της αγοράς, προς την Πλατεία Γηροκομείου, όπου και θα αναπεμφθεί η καθιερωμένη δέηση.

Ακολούθως, η εικόνα θα επιστρέψει στο Ναό της Παναγίας, ο οποίος θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου οι πιστοί να προσέρχονται και να λαμβάνουν της ευλογία της Θεοσκεπάστου.

Την ίδια μέρα, και ώρα 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτου η καθιερωμένη δέηση για τους πνιγέντες Ναυτικούς μας.

Την Κυριακή, 10 Απριλίου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας θα τελεσθεί επίσης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά τη λήξη της οποίας η εικόνα της Παναγίας θα επιστρέψει με λιτανευτική πομπή, διά μέσου της αγοράς, στο Ναό της Παλατιανής.

Ευλογημένοι μου Ανδριώτες,

επειδή οι παραδόσεις μας και η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεθωριάσουν, ούτε να χαθούν, θερμότατα σας παρακαλώ όλοι, μαζί με τους κατοίκους της Χώρας, από τις κωμοπόλεις και τα χωριά, να προστρέξουμε στήν τοπική εορτή του Ακαθίστου Ύμνου, στην λαμπρή αυτή Θεομητορική εορτή, προκειμένου να λάβουμε την ευλογία της Παναγίας και να καταδείξουμε τον σεβασμό μας στις τοπικές ιερές μας παραδόσεις

 

Η παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση ένα φουρτουνιασμένο βράδυ η εικόνα της Παναγίας ερχόταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φώς. Οι άνθρωποι του νησιού ακολούθησαν το φώς που τους οδήγησε σε μια μικρή σπηλιά. Έκπληκτοι, μέσα στην σπηλιά, πάνω σε φύκια, είδαν την εικόνα της Παναγίας. Την προσκύνησαν και την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα γύρισε στην σπηλιά της!

 Έτσι, οι νησιώτες αποφάσισαν να χτίσουν Ναό πάνω από την σπηλιά. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού έγιναν με γοργούς ρυθμούς και η Εκκλησιά ήταν σχεδόν έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Έλειπε όμως η σκεπή, γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Η ίδια η Παναγία φρόντισε γι' αυτό.
Ένα καράβι φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά στο πέλαγος έξω από την Άνδρο. Ο καπετάνιος μαζί με τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε την ξυλεία στη θάλασσα. Έτσι το πλοίο σώθηκε. Η ξυλεία σιγά σιγά βγήκε στην ακτή κοντά στην σπηλιά, για να σκεπάσουν οι μάστορες την ξεσκέπαστη Εκκλησία. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και μάλιστα στην ώρα της, πραγματικά θεόσταλτη, η Εκκλησία της Παναγίας ονομάστηκε "Θεοσκέπαστη".
(Πηγή: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος)