Σαλώνων Αντώνιος:"η Παναγία πρεσβεύει για όλους εμάς"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/08/2012

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου


Σε πανηγυρικό κλίμα και με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού.


Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με την παρουσία ιερέων των γύρω περιοχών και τη συμμετοχή πλήθους πιστών.


Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου "της Αγιωτέρας όλων των Αγίων". "Η Παναγία πλάστηκε από ανθρώπους και είχε όλα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινου γένους εκτός από την αμαρτωλή νοοτροπία και τη ροπή στη φθορά. Έζησε κατά τέτοιο τρόπο ώστε δεν προσκολλήθηκε σε τίποτα υλικό και γήινο και διατήρησε την συνείδησή της καθαρή από κάθε αμαρτία. Ανεδείχθη έτσι Ανωτέρα και Αγιωτέρα όλων των Αγίων και των Προφητών."


Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώνιος τόνισε πως "όπως κάποια αντικείμενα βρίσκονται πιο κοντά στο φως και φωτίζονται περισσότερο σε σχέση με άλλα που βρίσκονται πιο μακρυά, έτσι και η Κυρία Θεοτόκος βρέθηκε πλησιέστερα στον Κύριο καθώς η καρδιά της φλεγόταν πραγματικά από ολοκληρωτική αγάπη για το Θεό. Ανεδείχθη Υψηλοτέρα όλων και φανέρωσε τον Υιό και Θεό στους Αγγέλους και τους ανθρώπους. Γι αυτό και ο Προφήτης Ησαΐας την χαρακτήρισε "θρόνο που επάνω Της κάθεται ο Θεός."


Έκλεισε λέγοντας ο κ. Αντώνιος ότι " η Παναγία πρεσβεύει για όλους εμάς, να βρούμε το δρόμο της σωτηρίας, της ζωής και της θέωσης. Πρεσβεύει, πρωτίστως, για να γίνουμε κι εμείς κατά χάριν Θεοί και να ενωθούμε με το Θεό, όπως ακριβώς έκανε κι Εκείνη. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η σχέση μας με την Θεοτόκο και τον Υιό της να είναι διαρκής. Μόνο ζώντας μέσα στην Εκκλησία, βαδίζουμε το δρόμο που χάραξε Εκείνη, το δρόμο της θεώσεως.