Η εορτή της Παναγίας της Τρικορφιώτισσας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/08/2012

Εκατοντάδες πιστοί τίμησαν και εφέτος την Παναγία την Τρικορφιώτισσα, όπου η εικόνα της φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδος.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Εσπερινό, όπου ψάλθηκαν κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό τα εγκώμια της Παναγίας, αλλά και ανήμερα στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πιστοί από την γύρω περιοχή και όχι μόνο, Πάτρα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Άμφισσα, Αγρίνιο, Αίγιο, Κόρινθο, Αθήνα, Λαμία, Πύργο κ.α., ήρθαν με σεμνότητα και κατάνυξη στο «άλσος της Παναγίας», όπως το ονομάζουν οι μοναχοί του Τρικόρφου το μέρος όπου βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Παναγίας, για να προσκυνήσουν την Εικόνα της Παναγίας της Τρικορφιωτίσσης.

 

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, η ακολουθία του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη,τελέστηκαν μπροστά από την είσοδο του Παρεκκλησίου της Παναγίας, όπου ο κόσμος παρόλο που βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο, εν τούτοις με κατάνυξη και δάκρυα στα μάτια συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι στις ιερές ακολουθίες.

 

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού ψάλθηκαν από τους ιερείς και τον χορό των ψαλτών τα εγκώμια της Παναγίας κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, μπροστά στον Επιτάφιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ενώ την επομένη, ανήμερα της Παναγίας μας, μετά την Θεία Λειτουργία χτύπησε προς τιμήν της Παναγίας μας, το μεγάλο Καμπαναριό με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες.

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα προς όλους τους πιστούς που ήρθαν να τιμήσουν την Εφέστιο Εικόνα της Ιεράς Μονής, της Παναγίας της Τρικορφιώτισσας.