Θερμοπυλών Ιωάννης: "Η απιστία είναι διαστροφή"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/08/2012

Επιμέλεια άρθρου: Σπύρος Παπαγεωργίου

 

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προεξήρχε ο Καθηγούμενος αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζόμενου παιδιού από τον Ιησού Χριστό στον οποίο καταφεύγει ο πονεμένος πατέρας, μέσα στην απελπισία του, ως την τελευταία του ελπίδα για να θεραπευθεί το παιδί του. " Ο Χριστός χρησιμοποιεί κάποιες βαριές κουβέντες. ῏Ω γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ῞Εως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; Ακόμα και στο ερώτημα της αδυναμία των Μαθητών να θεραπεύσουν παρόλο που έχουν λάβει την εξουσία, ο Ιησούς τονίζει απόλυτα ότι οφείλεται στην απιστία τους, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν έχουν, έστω και ελάχιστη πίστη, όπως το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούν ακόμη να μετακινούν κι ολόκληρα βουνά. Η σχέση μας με το Θεό, είναι σχέση πίστης και αγάπης, δεν μπορεί να είναι σχέση συναλλαγής.  Δυστυχώς, μόνο όταν βρισκόμαστε σε ανάγκη, παρακαλούμε, ικετεύουμε, δακρύζουμε και τάζουμε  για να ζητήσουμε χάρη από τον Κύριο. Και μόλις ο Κύριος, μας εισακούσει και εκπληρώσει το αίτημά μας, τότε επιστρέφουμε στην καθημερινότητα και λησμονούμε την ευεργεσία Του." 

 

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιωάννης επεσήμανε: " Η φυσιολογική σχέση μας με το Θεό, και όχι η διεστραμμένη, πρέπει να είναι συνεχής σχέση πίστης και αγάπης.  Ο Θεός να είναι εγκατεστημένος μέσα μας. Η απιστία είναι διαστροφή. 

 

Αναφερόμενος στη φράση ῏Ω γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη" τόνισε ότι "ο Χριστός με τη φράση αυτή απευθύνεται στην δική μας κοινωνία, διότι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι αποτελούμε το Σώμα της Εκκλησίας και κεφαλή Της είναι ο ίδιος ο Ιησούς. Τον οποίο πρέπει να έχουμε όλοι μας οδηγό και εμπνευστή μας. Και όταν ζητήσουμε την έκτακτη βοήθειά Του, όταν κάτι υπερβαίνει τις δικές μας δυνάμεις και επιζητούμε το θαύμα, τότε ο Κύριος μπορεί να μας εισακούσει. Μπορεί, όμως, κάποια στιγμή ο Χριστός να βρίσκεται μακριά όταν θα τον χρειαστούμε, διότι δεν είναι έτοιμη η καρδιά μας να δεχθεί τη Χάρη Του.

 

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το λόγο του ευχόμενος "να κάνουμε προσπάθεια να αποδεχθούμε το Χριστό. Μία προσπάθεια απόλυτη και ολοκληρωτική, για να αποκτήσουμε φυσιολογική σχέση με το Θεό."