Ο Ηλιουπόλεως στην Ηλιούπολη επί την ηλίου δύση

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/08/2012

Κυματοθραύστη, χαρακτήρισε την Παναγία ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2012, κατά την μεγάλη παράκληση στην οποία χοροστάτησε, στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως,.

Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης Θεόδωρος στο ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, την «πάνω από όλα τα άγια» όπως χαρακτηριστικά είπε, μίλησε για την μητέρα του πόνου και αναφέρθηκε στο κοντάκιο του Ρωμανού του Μελωδού και στον χαρακτηριστικό διάλογο που καταγράφει εκεί ο Υμνωδός, μεταξύ Εκείνης και του Υιού και Θεού της. «Ἕνα λόγο πές μου, Λόγε, ἐμένα ἀμίλητος μὴν προσπεράσης» για να ακούσει το Ιησού «Μὴν πάθω, φοβᾶσαι; Μὴν ἀποθάνω; Μὰ πῶς θὰ σώσω τὸν Ἀδάμ;» Και μας έσωσε απάνω από τον Σταυρό, αφήνοντας την μητέρα Του ως Υπέρμαχο Στρατηγό μας, μεσίτρια και αρωγό της κάθε ψυχής μέσα στην μεγάλη ταραχή που δημιουργεί η κρίση σε ανατολή και δύση. Το μόνο φάρμακο, το οποίο και σήμερα που ήρθαμε εδώ επί την ηλίου δύση και πάντα, είναι Εκείνη, που μπορεί να μετατρέψει τον πόνο μας σε χαρά και ευφροσύνη, την νύχτα σε ημέρα». Καταλήγοντας απηύθυνε μια προσωπική προσευχή στην Παναγία υπέρ του κλήρου και του λαού της εκκλησιαστικής μας κοινότητος.

Ο συμπατριώτης του επισκόπου, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Βασιλάκης ιερούργησε κατά την ακολουθία, ενώ ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής κοινότητος αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου προσφωνώντας τον Μητροπολίτη, αναφέρθηκε στην διακονία του στην Κρήτη και στην Αφρική.

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως