Η TV στην Αγιάσο, η ψυχή στην Τήνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2012

ierovima- Στην Αγιάσο, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου,θα είναι το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, Πανηγυρικός Εσπερινός και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία από την Παναγιά της Αγιάσου θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Έτσι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για τον κόσμο να παρακολουθήσει τηλεοπτικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις από το ιερό νησί της Τήνου, το νησί της Παναγίας, το δημοφιλέστερο λατρευτικό τόπο του ελληνισμού  με το πανορθόδοξο θεομητορικό προσκύνημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΡΤ θα διακόψει από την Αγιάσο, στις 10.30 το πρωΐ της 15ηςΑυγούστου για να μεταδώσει τουλάχιστον τη Λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης από την Τήνο. 

Στο μεταξύ, παρά την επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μεταβεί στο νησί ανήμερα της Παναγίας, αυτό δεν θα γίνει, αφού οι γιατροί του απαγορεύουν ακόμη τα ταξίδια.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.  

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥΣτις πλαγιές του όρους Ολύμπου, στην όμορφη και γραφική πόλη της Αγιάσου, βρίσκεται η Παναγία η Αγιασώτισσα.
Η ιστορία του προσκυνήματος, αρχίζει τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν ο Ιερομόναχος Αγάθωνας ο Εφέσιος, τα χρόνια της εικονομαχίας, έφερε, μαζί με άλλα κειμήλια, την ιστορική εικόνα της Παναγίας.
Η βυζαντινή εικόνα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φέρει την επιγραφή ” Μήτηρ Θεού Αγία Σιών” και έχει διαστάσεις 0,56 Χ 0,62. Παριστάνει την Θεοτόκο σε προτομή να βαστάζει στους κόλπους της τον Ιησού Χριστό.
Η εικόνα, έδωσε το όνομα της και στην πόλη της Αγιάσου (Αγία Σιών).
Χιλιάδες πιστοί, από όλη τη Λέσβο αλλά και από τα μικρασιατικά παράλια, συνέρεαν και συρρέουν για να προσκυνήσουν τη Χάρη της. Ακόμα και οι Τούρκοι, σε περιστάσεις συμφορών, προσέρχονταν στην Παναγία της Αγιάσου για να ζητήσουν τη βοήθεια της.
Ο ναός ανεγέρθη το 1170 και εγκαινιάστηκε το 1173. Διατηρήθηκε ως το 1806, ημερομηνία που κατεδαφίστηκε λόγω ακαταλληλόλητας. Την ίδια χρονιά, άρχισε να χτίζεται νέος ναός, ο οποίος έξι χρόνια αργότερα καταστράφηκε, λόγω πυρκαγιάς (6 Αυγούστου 1812).
Το 1815, χάρη στις δωρεές πιστών από τη Λέσβο και τα μικρασιατικά παράλια, χτίστηκε ο τρίτος ναός, που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ο ναός είναι τρίκλητη βασιλική, με τρεις κόγχες ιερού βήματος, τρεις Αγιες Τράπεζες και μεγάλο γυναικωνίτη.
Το μήκος του, είναι 32,2 μ. και το πλάτος του 26,2 μ. Το τέμπλο είναι μαρμάρινο όπως και ο δεσποτικός θρόνος. Η τελευταία του ανακαίνιση, έγινε το 1977.
 ()