Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/08/2012

ierovima  -Πλήθος ευσεβών προσκυνητών, παρά την υψηλή θερμοκρασία, κατέκλυσε το απόγευμα της Κυριακής τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό, όπου τελέστηκε Εσπερινός προεξάρχοντος του πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, π. Αλεξίου Ψωΐνου, συμπαραστατούντων των ιερέων του ιερού ναού π. Στεφάνου Σουλιμιώτη και π. Αθανασίου Βασιλείου, καθώς και ιερέων της ιεράς μητροπόλεως.

 

Ο μητροπολίτης κ. Παύλος δεν παρέστη καθώς πραγματοποιεί προσκυνηματική ανάβαση στο Άγιον Όρος, μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.

 

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου), ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

 

Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. Ανήμερα δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.