Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου της Ι.Μ.Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/07/2012

Με τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το οποίο και στεγάζεται σε ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι του 1900, παραπλεύρως της Μητροπόλεως, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Παρασκεύης.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν το απόγευμα της κυριονύμου ημέρας της εορτής της Αγίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, του Διοικητού της 34ηςΜ/Κ  Ταξίαρχου Δήμου Κλειτσιώτη, εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας του Λαγκαδά.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη για την στήριξη τους, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν τα μέγιστα, είτε με την εθελοντική τους εργασία, είτε με την προσφορά προσωπικών κειμηλίων από τους προγόνους τους, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του για την υλοποίηση ενός οράματος, το οποίο θα αποτελεί Τεκμήριο Πολιτισμού και θα μπορεί να φιλοξενήσει τον πλούσιο και μακρόχρονο πολιτισμό της Επαρχίας μας τονίζοντας ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Εκκλησίας δεν έχουν σε καμία περίπτωση ιδιοτελή κίνητρα αλλά αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο πνευματικό συμφέρον του τόπου.

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά  για την παρουσία του στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της  Μητροπόλεως μας, το οποίο τόνισε ότι αποτελεί ξεχωριστή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τόπου μας σε μία περίοδο, όπου κυριαρχεί η στασιμότητα και η απαισιοδοξία, και ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου Πολιτιστικού Έργου μας δίδει ένα μήνυμα ελπίδος και χαράς. Συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος στέκεται αρωγός όλων εκείνων των προσπαθειών, που έχουν ως σκοπό την διάδοση των πολιτιστικών κληρονομιών, την προαγωγή και διατήρηση όλων των ηθών και εθίμων του τόπου μας. Επεσήμανε δε ότι το Μουσείο, το οποίο περιέχει και στεγάζει όλη την ιστορία του Λαγκαδά θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής αποτελώντας παράλληλα σημείο αναφοράς, εστίας πολιτισμού και εκδηλώσεων.

 Ο κ. Υπουργός κατέληξε καλώντας όλους τους κάτοικους της πόλεως του Λαγκαδά να το στηρίξουν  και να το αγκαλιάσουν με αγάπη, διότι έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί  να δώσουμε πολύτιμες ανάσες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.  

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου της Μητροπόλεως μας, Ελλογιμώτατος Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για αυτήν του την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν χώρο, ο οποίος σε συνδυασμό με το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάσθη πριν περίπου 10 μήνες από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, θα μπορέσει να αναστήσει μνήμες, να ζωντανέψει ιστορίες και να ξαναφέρει όλες εκείνες τις νοσταλγίες για τα παλιά εκείνα χρόνια.

Κατόπιν ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου κ. Τρύφων Τσομπάνης ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη στους χώρους του Μουσείου.

 Μετά το πέρας των εγκαινίων ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο οποίο παρουσιάστηκαν χοροί της Μακεδονίας και παραδοσιακά τραγούδια από τον  καλλικέλαδο Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής και Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας,  κ. Αριστογένη Ζαΐμη, από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο της Λητής, και από την Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Λαγκαδά.