Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ι.Μ.Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/07/2012

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας τελέστηκε το πρωί της 26ης  Ιουλίου ε.έ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη εορτή της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Παρασκευής. Των Λατρευτικών Εκδηλώσων προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

 

Στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό από πλήθος πιστών παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Aρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της πόλεως.Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εκήρυξε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, η οποία  έζησε την παλαιοχριστιανική εποχή πριν την των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, στα μέσα του Β΄ αιώνος μ.Χ.     Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, διηγήθηκε και ερμήνευσε την σημερινή Ευαγγελική ομιλόντας για το θαύμα της αιμορροούσης γυναικός και το βαθύ νόημα της, τονίζοντας την τόλμη και την κίνηση της, την ολόθυμη, την γεμάτη πίστη, εμπιστοσύνη και αγάπη. Αυτή την αλήθεια αισθάνθηκε ο Χριστός μέσα στο πλήθος και το θόρυβο,  και χάρισε θαυματουργικά την θεραπεία, αποκαλύπτοντας παράλληλα και την αλήθεια Του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, είπε ότι η σημερινή τιμώμενη Αγία ήταν ένα γυναικείο ιερό πρόσωπο το οποίο όχι μόνο «ἤψατο τῶνἱματίων του Χριστού», αλλά «ένεδύθη» όλον τον Χριστόν. Ο πνευματικός δυναμισμός της, εν μέσω του διωγμού είναι δείγμα της αγιοσύνης της και εκδηλώνεται με την ιεραποστολή της, η οποία χαρακτηρίζει και την ιεραποστολή ολοκλήρου της Εκκλησιάς, δηλαδή την κατάθεση του μαρτυρίου και της μαρτυρίας Ιησού Χριστού.

           Σήμερα, συνέχισε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, η τιμή της μάρτυρος είναι η ευχαριστιακή μας σύναξη στο όνομα και την μνήμη της, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί  και την έναρξη των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά. Η ημέρα αυτή, επεσήμανε, μας βοηθάει να μεταβούμε προς την συναίσθηση των προβλημάτων μας, τα οποία μας ταλανίζουν σήμερα, και πρόκειται για προβλήματα τα οποία αφορούν είτε οικονομικά είτε εθνικά, ιδιαίτερος δε, αυτά που προέρχονται από τα λάθη των μεγάλων στο μακεδονικό ζήτημα. Δεν πρέπει τελικά, κατέληξε ο Παναγιώτατος να λησμονούμε ότι όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία και όλη η υπόλοιπη γεωγραφική της υπόσταση.

          Μετά το πέρας της ομιλίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες του προς το πρόσωπο, του Παναγιωτάτου, ο οποίος και απεδέχθη την πρόσκλησή και προεξήρχε των Λατρευτικών Εκδηλώσεων προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Παρασκευής, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμών κ.κ. Δημήτριον για την συμμετοχή τους στην λαμπρά Πανήγυρη της Μητροπόλεως μας. Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφερθη στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και 60 ετών από τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού Λαγκαδά, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Α΄(Παπαγεωργίου), στον προ αυτού καταστραφέντα Ιερό  Ναό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε Κρυφό Σχολείο, αναπαράσταση του οποίου ευρίσκεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως μας. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους κήρυξαν την έναρξη των εκδηλώσεων ο μεν πρώτος εκ μέρους της Πολιτείας, ο δε δεύτερος εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής της Αγίας Παρασκευής, θα τελεσθούν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της Μητροπόλεως Λαγκαδά από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τους Πολιτιστικού Συλλόγους της περιοχής μας.