Ο Πατριάρχης Μόσχας με τον αγιατολάχ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/06/2012

Με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προσέγγιση μεταξύ νομικών σχολών (mazhab) του Ισλάμ αγιατολάχ Μουχαμμάντ Αλί Τασχίρι πραγματοποίησε συνάντηση στην κατοικία εργασίας του στο Κρεμλίνο, στις 28 Ιουνίου 2012, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Σημειωτέον ότι ο αγιατολάχ Τασχίρι επισκέπτεται τη Μόσχα ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας θεολόγων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για να συμμετάσχει στη 8η συνεδρίαση της κοινής Ρώσο-Ιρανικής Επιτροπής Διαλόγου «Ορθοδοξία-Ισλάμ» με θέμα «Θρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Ρωσική Ομοσπονδία Μαχμούντ Ρεζά Σαντζάντι και ο Διευθυντής της πολιτιστικής αντιπροσωπείας παρά τῃ Πρεσβείᾳ του Ιράν στη Ρωσία Αμπουζάρ Αιμπραχίμι Τορκαμάν. Από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκλησίας της Ρωσίας στη 8η συνεδρίαση της Κοινής Ρώσο-Ιρανικής Επιτροπής Διαλόγου «Ορθοδοξία-Ισλάμ» Επίσκοπος Πιατιγκόρσκ και Τσερκέσσυ Θεοφύλακτος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας πρωθιερέας Γεώργιος Ρόσιν, στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ο κ. Β. Κιπσίτνζε.

Καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας τόνισε: «Προ δεκαπενταετίας ξεκινήσαμε μαζί την ωραία πρωτοβουλία του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της ισλαμικής κοινότητας του Ιράν».

Σύμφωνα με τον Αγιώτατο Πατριάρχη το έργο της Επιτροπής διαλόγου «Ορθοδοξία-Ισλάμ» αποτελεί άριστο παράδειγμα της οικοδομής σχέσεων μεταξύ των δυο θρησκειών: «Με την προσήλωση του καθενός στην πίστη του και με βάση τις δικές του δογματικές θέσεις ανταλάσσουμε σκέψεις για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και διαπιστώνουμε ότι έχουμε πολλά κοινά. Θέμα, το οποίο τίθεται τώρα από την ημερήσια διάταξη απέδειξε και πάλιν την σύγκλιση απόψεών μας επί του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύγχρονο κόσμο, της σχέσεως των δικαιωμάτων και της ηθικής ευθύνης, της θέσεως των παραδοσιακών αξιών στη ζωή των λαών και της κοινωνίας».

Η Αυτού Αγιώτητα επεσήμανε τη σύγκλιση θέσεων των συμμετεχόντων στο διάλογο στο θέμα αδυναμίας της αποσυνδέσεως των παραδοσιακών αξιών, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών, από τη σύγχρονη κοινωνία,  και ότι αυτές οι αξίες πρέπει αρμονικά να συντονίζονται με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων βοηθώντας στην πνευματική και την πολιτιστική καλλιέργεια του σύγχρονου ανθρώπου και κατευθύνοντας αυτόν προς το καλό του προσώπου και της κοινωνίας.

«Ο σύγχρονος άνθρωπος αναρωτιέται για το καλό και το κακό, και υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά εύτρωτος, συνέχεισε ο Ρώσος Προκαθήμενος. Εμείς οι πιστοί δεν αναρωτιόμαστε σχετικά, διότι έχουμε την άνωθεν αποκάλυψη, τις Θείες εντολές οι οποίες αποτελούν για μας κριτήριο της αληθείας. Όσο και έξυπνος να είναι ο άνθρωπος, υποστηρίζουμε ότι ουδεμιά ιδρυθείσα από τους ανθρώπους οργάνωση όποιο κύρος και να απολαμβάνει, δε μπορεί να διεκδικήσει την κατοχή του κριτηρίου της αληθείας. Έχουμε κοινή θέση επί του θέματος και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία του μηνύματός μας στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο αγιατολάχ Μουχαμμάντ Αλί Τασχίρι απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή η συνάντηση μαζί Σας. Ο διάλογος και η συνεργασία μας είναι βαρυσήμαντες και υπεριφανευόμαστε για αυτές». Επίσης τόνισε το πνευματικό κύρος του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, το ρόλο του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του διαλόγου με σκοπό την επίτευξη της αλληλοκατανόησης και της εμπέδωσης των αρχών της ειρηνικής συμβιώσεως.

Ακόμα ο Επικεφαλής της Ιρανικής αντιπροσωπείας τόνισε τη μεγάλη σημασία της διατυπωθείσης από τον Αγιώτατο Πατριάρχη αρχής διεξαγωγής του διαλόγου «Ορθοδοξία και Ισλάμ»: τα μέρη παραμένοντας προσηλωμένα στις θέσεις της πίστεώς τους αναζητούν την μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση. «Οι συνομιλίες οργανώθηκαν πολύ αρμονικά, εποικοδομητικά και με σύνεση Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έχουν συμφωνηθεί προσεγγίσεις για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σημειώνοντας τη σύγκλιση θέσεων των μερών του διαλόγου στην παρούσα προβληματική.

Στο τέλος έγινε η ανταλλαγή ενθυμίων.