Ενημέρωση για Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2017

 

   Συ­νήλθε χθες και σήμερα, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

   Κατά την χθεσινή και σημερινή Συνεδρία:

   Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά των προηγουμένων Συνεδριών.

   Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή επί του ζητήματος της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών κατέθεσε τα Πρακτικά της Συζητήσεως, η οποία διεξήχθη στις 26 Απριλίου ε.έ. στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

   Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για το πρόγραμμα της Οικογενειακής Επανένωσης 2017 (“Bringing Families together 2017”), το οποίο άρχισε τον Μάρτιο 2017 με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

   Το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων συνεργάσθηκε άψογα με το Τμήμα Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα ελληνικά αεροδρόμια (αστυνομία, στελέχη αερολιμένα, στελέχη αεροπορικών εταιρειών) και με όλες τις οργανώσεις προσφύγων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Μέσω του προγράμματος επανενώθηκαν μέχρι σήμερα 1382 άτομα με τις οικογένειές τους από όλη την επικράτεια της Ελλάδος (Αττική, Μακεδονία, Βοιωτία, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο, Σέρρες), χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα μεταφοράς  (πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία) προς όλο το πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φιλλανδία, κ.α.). Μέχρι την 30ή Ιουνίου θα εξυπηρετηθούν ακόμη τουλάχιστον 120 άτομα (σύνολο εξυπηρετουμένων 1.500 άτομα, αύξηση 50% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση). Ο προϋπολογισμός της δράσης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 387.000 ευρώ. Το μέσο κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 247,70€/άτομο, συμπεριλαμβανομένων του κόστους αεροπορικού εισιτηρίου, όπως και του κόστους για τις εσωτερικές μετακινήσεις των επωφελουμένων.

   Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος υπέβαλε τα Πορίσματα της Ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, και στις 13 Φεβρουαρίου 2017 στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με θέμα: «Προβληματισμοί για τον Γάμο και την Οικογένεια στην ελληνική κοινωνία».

   Επίσης, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. περί της διοργανώσεως Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Η Πατρίδα μου το 2021».

   Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: επί της Αρχιγραμματείας, επί του Μοναχικού Βίου, επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως και επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας.

   Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.

 

 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου φωτο Χρ. Μπονης