Ημερίδα του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 19/04/2017

Με επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στην Θεολογική Σχολή, με θέμα: «Νεομάρτυρες και σύγχρονοι μάρτυρες». Η Ημερίδα έγινε με αφορμή τον Εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

        

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Αναπλ. Καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Αναπλ. Καθηγητής κ. Βασίλειος Γαϊτάνης, ενώ τον χαιρετισμό του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή κ. Αποστόλου Νικολαΐδη, ανέγνωσε  η Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Κίρκη Κεφαλέα.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, εισηγήθηκε το θέμα: «Η Πνευματική και εθνική σημασία των Νεομαρτύρων», καταδεικνύοντας τις ομοιότητες και ιδιαιτέρως την ειδο­ποι­ό δι­α­φο­ρά με­τα­ξύ Νε­ο­μαρ­τύ­ρων και Ε­θνο­μαρ­τύ­ρων. Ο λόγος του π. Μεταλληνού για την «εθνική» προσφορά των Νεομαρτύρων έθεσε εξ αρχής το πρόβλημα ως προς τη σχέση τους με τους Εθνομάρτυρες. Αυτό προϋποθέτει κατά βάση τη δυνατότητα λειτουργίας «δύο συνειδήσεων» με σαφή διάκριση μεταξύ τους, δηλαδή της «εκκλησιαστικής» και της «πολιτικής». Η βασική διαφορά τους δηλαδή είναι συνειδησιακή και έγκειται στο γεγονός ότι οδηγούνται στο μαρτύριο εμφορούμενοι, κατά περίπτωση, από χριστιανικά η πατριωτικά ιδεώδη».

 

            Στην συνέχεια, ο δεύτερος εισηγητής, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Διδάκτορας Θεολογίας του ΑΠΘ έκανε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα: «Οι Ηλείοι Νεομάρτυρες Χρίστος και Πανάγος», δίνοντας σάρκα και οστά στο όρο Νεομάρτυρες αναλύοντας το βίο και το μαρτύριο δύο δρώντων προσώπων Νεομαρτύρων: «Πρόκειται για τους Νεομάρτυρες Χρίστο από την Ανδραβίδα και Πανάγο από την  Γαστούνη Ηλείας.  Και οι δύο Νεομάρτυρες αρνήθηκαν με σθένος και γενναιότητα να αλλαξοπιστήσουν και να ασπασθούν το Ισλάμ παρά τις διώξεις και τα φοβερά βασανιστήρια. Μαρτύρησαν τον Μάρτιο του 1716, αφού καταδικάσθηκαν στον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο. Τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις  9 Μαρτίου».

 

Τέλος, έγινε η παρουσίαση της επίσης, σημαντικής εισήγησης – μαρτυρίας του π. Ειρηναίου Φυτίλη, Κόπτη Χριστιανού κληρικού της Αιγύπτου, και τελειόφοιτου φοιτητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, ο οποίος μας μετέφερε νοερά σε έναν από τους τόπους, σύγχρονου μαρτυρίου την Αίγυπτο. Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Πρόσφατες μαρτυρίες για τη ζωντανή Μαρτυρία των Κοπτών Χριστιανών της Αιγύπτου». Μεταξύ άλλων ο π. Ειρηναίος, στον επίκαιρο δυστυχώς λόγο του, από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο επισήμανε τα εξής: «Μια μικρή ομάδα ανθρώπων διακατεχόμενων από έντονο θρησκευτικό φανατισμό, οι οποίοι συχνά έχουν εύνοια και υποστήριξη από εξωτερικές δυνάμεις, μολύνουν τη χώρα, και κυρίως τις εκκλησίες, με διάφορα περιστατικά βίαιων θανάτων, φόβου και τρόμου, βασιζόμενοι πάντα στην ανανδρία και το απρόβλεπτο της στυγερής τρομοκρατίας. Βέβαια, για τους ανθρώπους αυτούς –τους τρομοκράτες– είναι παράδοξο και ανεξήγητο πώς καταφέρνουν οι άνθρωποι εκείνοι τους οποίους κατατρέχουν, οι Χριστιανοί, να μετατρέπουν αυτό το μίσος σε αγάπη προς τους πάντες και τα πάντα, μια αγάπη ικανή να ξαναγεννήσει για την Εκκλησία μας νέο Παύλο, με ατελείωτο ζήλο για τη διάδοση του ονόματος του Χριστού, και νέο Στέφανο, με ανεξάντλητη συγχώρηση για τους εχθρούς του. 

 

Την ευθύνη της διοργάνωσης και του συντονισμού της Ημερίδας είχε η Διδάκτορας Θεολογίας και διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας κ. Αθηνά Κονταλή.