"Άρτος" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

Η έκθεση γλυπτικής «Άρτος» του Θόδωρου Παπαγιάννη παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 18 Ιουνίου 2012.

Για την έκθεσή του στο Βυζαντινό Μουσείο ο Θόδωρος Παπαγιάννης επέλεξε να «σκηνοθετήσει» με νέο τρόπο, χαρακτηριστικά έργα της καλλιτεχνικής του παραγωγής των τελευταίων 15 περίπου χρόνων. Ο άρτος, σύμβολο κεντρικής σημασίας για τον Χριστιανισμό και προσφιλές θέμα για τον καλλιτέχνη, αποτελεί το επίκεντρο, γύρω από το οποίο οργανώνεται η αφήγηση της έκθεσης.

Μια μεγάλη, πολυπληθής πομπή που αποτελείται από μικρές πήλινες μορφές ξεκινά από το σκοτάδι και πορεύεται προς το φως, διατρέχοντας δυο αίθουσες για να καταλήξει μπροστά στην τρίτη και τελευταία, την αίθουσα του άρτου. Την πομπή πλαισιώνουν υπερφυσικού μεγέθους γλυπτά από μέταλλο και ξύλο. Στο κέντρο της τελευταίας αίθουσας, δεσπόζει ένα τεράστιο ταψί γεμάτο με πήλινα ομοιώματα άρτων ενώ πίσω του στέκουν στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι. Σταυρόσχημες ξύλινες μορφές στις γωνίες συνοδεύουν την κεντρική εγκατάσταση, σε ένα σύνολο που ανακαλεί τον χώρο του βυζαντινού ιερού και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Μεταφερμένη στον χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η γλυπτική του Παπαγιάννη αποκτά νέο νόημα και περιεχόμενο με θρησκευτικές και ιστορικές αναφορές.


Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου 2012
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νέο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου έχει ως εξής:
Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες: 09:00 έως 16:00
Δευτέρα οι εκθέσεις παραμένουν κλειστές.