Ο Λαγκαδά στο Άγιο Όρος-Συνάντηση με τον Πρωτεπιστάτη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/06/2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προσκεκλημένος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ὀρους, προέστη της Πανηγύρεως επί τῇ εορτῇ της Συνάξεως πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στα γραφεία της Ιεράς Κοινότητος με τον νέο Πρωτεπιστάτη γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, στους οποίους ευχήθηκε η Παναγία να χαρίζει δύναμη και στήριξη στο πολυεύθυνο έργο τους διότι είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ορθοδοξία. Τόνισε ότι πρόκειται για θεσμό που τιμά τον μοναχισμό και την ευλογημένη πολιτεία του Άθω.

Εξέφρασε, επίσης, την συγκίνησή του για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί της πανηγύρεως, διότι και η πρώτη του Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό  Αγίας Παρασκευής  Λαγκαδά  συνέπεσε με την ημέρα της μνήμης πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων. Στην αντιφώνησή του ο Πρωτεπιστάτης γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης ευχαρίστησε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την αποδοχή της προσκλήσεως να παραβρεθεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου και την Κυριακή 17 Ιουνίου ε. έ. έλαβε μέρος στην ολονύκτια Αγρυπνία τῇς εορτῇς της Συνάξεως πάντων των εν Αγίω Όρει Διαλαμψάντων Πατέρων, χοροστατών του Πανηγυρικού Εσπερινού και προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον  Ιερό Ναό του Πρωτάτου και στην οποία παρέστησαν ο Πρωτεπιστάτης Αγιου Όρους γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης,  τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, ο ιερομ. Επιφάνιος Παντοκρατορινός, ο μον. Νικηφόρος Φιλοθεΐτης, ο  ιερομ. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, εκπρόσωποι των  Ιερών Μονών καθώς και πλήθος μοναχών και λαϊκών.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας για την τιμητική πρόσκληση, ομίλησε επικαίρως εκφράζοντας την ιδιαίτερη συγκίνησή του, διότι τον αξίωσε η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγιορειτών Πατέρων να βιώσει αυτή την μεγάλη πανήγυρη. Τόνισε ότι καλούμεθα όλοι να συνταχθούμε με τους Άγιους Πατέρες, οι οποίοι ανοίγουν και δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στην σωτηρία.  Επομένως, για όλους εμάς η συγκεκριμένη εορτή αποτελεί μια πρόσκληση και μία υπόμνηση, αν και εφόσον το θέλουμε, να έχουμε  θέση στην χορεία των αγίων, κάτι που είναι και το θέλημα του Θεού, με σκοπό να ζήσουμε τη ζωή της καινής κτίσεως και να μετέχουμε όλων εκείνων των αρρήτων μυστηρίων της χάριτος, όπως ακριβώς μετέχουν  οι Άγιοι Πατέρες και αποκαλύπτουν τις αγιοπνευματικές τους εμπειρίες μέσα από τα συγγράμματα, την διδασκαλία και την θαυμαστή τους παρουσία. Το Άγιον Όρος είναι ένα εργαστήρι Αγιότητας από όπου, όταν και το θελήσει κανείς, μπορεί να λάβει τον αγιασμό και να βιώσει όλες εκείνες τις εμπειρίες που δίδουν στον άνθρωπο  την ευκαιρία να βιώνει το διαφορετικό, εκείνο δηλαδή το οποίο προσφέρει ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Επεσήμανε ότι τη στιγμή που η Θαυματουργός Εικών της Παναγίας του Άξιον Εστί, δέσποζε του χορού των αγιορειτών Πατέρων αισθάνθηκε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που του δόθηκε να βιώσει το πραγματικό μεγαλείο της εορτής των Αγιορειτών Πατέρων, επωνύμων και ανωνύμων, στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στο Άγιον Όρος, ενός τόπου που αποτελεί πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη, διότι είναι ο τόπος της Παναγίας, ο οποίος αποτελεί αγιαστήριο ψυχών μαρτυρίας της Πίστεως και τόπον  αληθούς και ειλικρινούς μετανοίας που οδηγεί από την γη στον ουρανό.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η πανήγυρις συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του γέροντος Μαξίμου ως Πρωτεπιστάτου σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας. Ο τόπος έχει εισέλθει σε μία περίοδο περιπετειών και το μόνο που θα μας σώσει είναι η χάρις του  Θεού και της Παναγίας, για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομολογία της Πίστεως δεν θα αποτελεί απλώς καθήκον, αλλά υποχρέωση Ιερά, αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτό που παραλάβαμε και το οποίο αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη της χάριτος για όλους εμάς και για ολόκληρο το λαό του Θεού.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας  ο Μητροπολίτης μας επεσκέφθη την Ιερά Μονή των Ιβήρων, όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Αιρες κ.κ. Ταράσιον, ο οποίος τις ημέρες αυτές πραγματοποιούσε  προσκυνηματική επίσκεψη εις το Άγιον Όρος, καθώς και με τον ηγούμενο αυτής Αρχιμ. Ναθαναήλ.