Το Θεολογικό Συνέδριο της Ι.Μ.Ηλείας-φωτο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/02/2017

του Κώστα Ζαφειρίου Με επιτυχία στέφθηκε το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας στον Πύργο και την Αμαλιάδα, με γενικό τίτλο «Ο Απόστολος Παύλος- 1950 χρόνια από το μαρτύριο του».  Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1950 ετών από το μαρτυρικό τέλος του κορυφαίου των Αποστόλων επιστήμονες των τομέων Φιλοσοφίας και Θεολογίας ανέπτυξαν σχετικά θέματα με την μορφή και το έργο του Αποστόλου Παύλου, ενώ συνδιοργανωτής του Συνεδρίου ήταν μαζί με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έναρξη των εργασιών του Θεολογικού Συνεδρίου έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στον χώρο του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο.

Οι εργασίες του Θεολογικού Συνεδρίου συνεχίστηκαν στην Αμαλιάδα. Το πρωΐ τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό νός του Αγίου Αθανασίου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ. Γερμανού και συνιερουργούντων του π. Δαμασκηνού Πετράκου, του π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και των εφημερίων του ναού π. Παναγιώτη και π. Αλεξίου. Λίγο πριν την απόλυση τελέστηκε μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών της Ι. Μητροπόλεως.

 Μετά τον εκκλησιασμό των συνέδρων στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου έγινε  η πρώτη εισήγηση στις 11.00 στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής»(οδός Δαλιάνη 23) από τον κ. Θωμά Ιωαννίδη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο Γάμος κατά τον Απόστολο Παύλο». Ακολούθως  ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριος Δεσπότης ανέπτυξε το θέμα «Παύλος και Ηθική στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 1ου αιώνος μΧ και τον μετανεωτερικό 21ο αιώνα μΧ».

Οι εργασίες της ημέρας έκλεισαν με την συζήτηση επί των εισηγήσεων και την εξαγωγή πορισμάτων, ενώ για όλους τους Συνέδρους παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη τράπεζα αγάπης στο ίδρυμα της Παναγίας Καθολικής Γαστούνης.