Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σουρβιάς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/06/2012

(Ι.Μακρυγιάννης) Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε στο Πήλιο η μεγάλη Δεσποτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος με επίκεντρο των εορτασμών και φέτος την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, Σουρβιάς. Στις ακολουθίες συμμετείχε πλήθος πιστών που παρά το δύσβατο του δρόμου κατέφθασαν με κάθε μέσο για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο πανοσ. καθηγούμενος της μονής π. Συμεών, ενώ φέτος τους ύμνους απέδωσε εξαιρετικά ο καλλιφωνότατος π. Απόστολος Ντόκος εφημέριος του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας. Επακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία και ο αγιασμός επί της δεξαμενής.

Ιστορικά στοιχεία

      Η ιστορική ιερα μονη Αγίας Τριάδος, Σουρβιάς της Ι. Μ. Δημητριάδος ιδρύθηκε από τον όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπῳ, το διάστημα που οι κατακτητές τούρκοι έδιωξαν τον άγιο απο τον Όλυμπο όπου ασκήτευε. Σε αυτήν την μονή αργότερα έλαβε το μέγα και αγγελικό σχήμα ο μετέπειτα ιδρυτής της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους Όσιος Ακάκιος ένω στην ίδια μονή έζησε, ασκήτευσε και ετάφη ό θαυματουργός άγιος Γεράσιμος ο νέος και του οποίου την κάρα διαφυλάττει ώς πολύτιμο θησαυρό.
    Η ιερά μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλους του αγώνες της πατρίδας για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια προσφέροντας άψυχο μα και έμψυχο υλικό. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής αντάρτες κατέλαβαν την μονή προξενόντας ανεπανόρθωτες ζημίες, ενώ στο καθολίκο της μονής εγκατέστησαν τυπογραφείο προκηρύξεων.
    Η μεγαλύτερη όμως προσφορά της μονής στον τόπο μας ανα τους αιώνες είναι κυρίως η πνευματική διότι ήταν πάντα και είναι σημείο αναφοράς αγιότητας καθώς οι πατέρες στήριζαν και στηρίζουν πνευματικά λειτουργώντας, νουθετώντας και εξομολογώντας τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
     Σήμερα η μονή έχει ενωθεί σε μία ηγουμενία μαζί με τήν επίσης ιστορική μονη Φλαμουρίου και  βρίσκεται σε φάση κτηριακής ανασυγκρότησης στα ακριβή σχέδια στα οποία είχε κτιστει απο του οσίους κτίτορές της και των οποίων τις πρεσβείες και ευχές να έχουμε.