Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Δώστε και Σώστε

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2012

Εκκληση στους πιστούς της μητροπολιτικής του περιφέρειας αλλά και προς όλους τους χριστιανούς, απευθύνει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος με στόχο να διασωθούν τα Ιδρύματα Αγάπης (Γηροκομεία, Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων) τα οποία κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά εξαιτίας της οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά, οφειλή που ανέρχεται στο ποσό του 1.120.314,15 ευρώ!
Ο σεβασμιώτατος εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για οικονομική ενίσχυση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ζητώντας έκτακτη βοήθεια ύψους 33 λεπτών του ευρώ ημερησίως.
Στην καμπάνια ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σήμερα απευθυνόμαστε σε όσους αγαπούν την προσπάθειά μας και σ' όσους μας εμπιστεύνται. Βοηθήστε μας να μή κλείσουν τά Γηροκομεία μας. Για τρείς μήνες καί μόνο δώστε ένα χεράκι, ώστε να σταθούμε όρθιοι! Δώστε μας μιά έκτακτη βοήθεια, ήτοι μόλις 33 λεπτά του ευρώ την ημέρα, δηλ. 10 ευρώ κάθε μήνα, έως ότου αποκατασταθή η Κρατική μηχανή, για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΟΓΑ και ΙΚΑ. Η λειτουργία των Γηροκομείων μας κοστίζει περίπου 150.000 κάθε μήνα!  Περισσότερα θα διαβάσετε παρακάτω στα σχετικά έντυπα, που τώρα πια έχουν τεθή στη διάθεσή σας.
  Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας και ακόμη περισσότερο για την έκτακτη βοήθειά σας. Δώστε μας λοιπόν τρείς δεκάρες την ημέρα. Δώστε μας 10 ευρω κάθε μήνα και μόνο για τρείς μήνες! Σώστε τα Γηροκομεία μας.
Από το έτος 1978, στη μητρόπολη δημιουργήθηκαν τα γνωστά σε όλους τους Αιγιώτες και Καλαβρυτινούς Ιδρύματα της αγάπης: Γηροκομεία  στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα,  Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων, Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Κελάρι της Αγάπης, το Στέκι της Αγάπης κ.α. Σε αυτά βρίσκουν στέγη περίπου εκατόν είκοσι (120) πρόσωπα , άνδρες και γυναίκες, εργάζονται δε φιλοτίμως πενήντα έξη (56) άτομα,τα οποία με περισσή στοργή παρέχουν τις υπηρεσίες των στα Ιδρύματα .
Το κόστος της λειτουργίας των ανέρχεται στο ποσόν των εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδων (185.000) € περίπου.Μέχρι πρότινος η Μητρόπολη τα κατάφερνε.
 "Τώρα όμως τα πράγματα είναι εξόχως τραγικά. Το Ταμείο μας στέγνωσε! Στα οικονομικά μας πιάσαμε πάτο, όπως λέμε συνήθως!" τονίζει ο μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και συνεχίζει:"Γιατί άραγε φθάσαμε στο χείλος της αβύσσου; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του απέναντί μας! Μαζί του έχουμε υπογράψει Συμβάσεις για όποιους είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως δε στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ). Οι ασφαλιστικοί αυτοί Οργανισμοί μέχρι τέλους Μαρτίου ε.έ. μας ώφειλαν ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, ήτοι ΕΝΑ εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες (1.120.314,15) €".