Ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο πρωτοσύγκελος της Ι.Α.Α στον Ι.Ν. Αγίου Φωτίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/05/2012

Με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, στον ιερό  Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιότατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και ποιμενάρχου της Αγιωτόκου πόλεως, κ.κ.Ανθίμου και συμπαραστατούντος του πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου και πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατρός Μαξίμου Παπαγιάννη ο οποίος ήταν διερχόμενος εις την γενέτειρά του Χαλκιδικήν, με την παρουσία κλήρου και του πιστού λαού της Θεσαλονίκης.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο παναγιώτατος ετέλεσε μνημόσυνο εις την μνήμη και προσωπικότητα του τελευταίου αυτοκράτορος του Βυζαντίου, Κωσταντίνου του Παλαιολόγου ο οποίος την 29ην Μαίου 1453 εφονεύθη μαχόμενος και ανθιστάμενος ηρωικώς εις τους επιδρομείς και επίδοξους κατακτητάς της Βασιλίδος των πόλεων.

Μετά του ηρωικού και μάρτυρος ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ένδοξον Πρωτεύουσαν αξιωματούχοι και άνδρες, ιερός κλήρος και λαός πολύς.

Το μνημόσυνο τελέστηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ηρωικού χριστιανού αυτοκράτορος και υπέρ των ψυχών πάντων των μετʼ αυτού πεσόντων. Η ειρηνική και οφειλετική αυτή εκδήλωσις της τοπικής Εκκλησίας μας, της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε συμπρωτεύουσα της Κωσταντινουπόλεως, υπαγορεύεται από το ιστορικό χρέος προς το9υς προγόνους μας και από την αναγκαιότητα εξ αιτίας των καιρών να προβάλλωνται τα μεγάλα παραδείγματα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας αυτών προς μίμησιν υπο πάντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το κήρυγμά του ο Παναγιότατος τόνισε το μήνυμα της ενότητος  καθώς και την προσευχητική διάθεση που πρέπει να έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε σαν έθνος.