Λιτανεία Παναγίας «Δημοσιάνας» στην Κέρκυρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/05/2012

(Γ. Πετράκης) Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος, στον Ποταμό Κερκύρας, η ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος της απαλλαγής της νήσου εκ της φοβεράς ανομβρίας, τη μεσιτεία της Θεομήτορος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός της περιοχής εδώ και 500 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στα τέλη του 15ου αιώνος, το ακριτικό νησί,  του Ιονίου υπέφερε από μεγάλη ανομβρία και οι κάτοικοι του είχαν περιέλθει σε απόγνωση. Τότε με οδηγό την πίστη τους στο Θεό και την Παναγία, οι πιστοί του Ποταμού, αλλά και των πέριξ συνοικισμών αποφάσισαν να λιτανεύσουν την εικόνα της Θεομήτορος της "Δημοσιάνας" στα χωράφια που διψούσαν για νερό. Έτσι την λιτάνευσαν μέχρι την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και στην επιστροφή μετά τη δέηση, έγινε το μεγάλο θαύμα: βροχή άρχισε να ποτίζει τα χωράφια και τους ελαιώνες. Στο σημείο που έγινε το θαύμα (συνοικισμός Τεμπλονίου), οι κάτοικοι έχτισαν ναό αφιερωμένο στην Παναγία.

Από τότε και κάθε χρόνο,, την Κυριακή του τυφλού πραγματοποιείται η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος που πιθανολογείται ότι βρέθηκε στον Ποταμό Κερκύρας από φυγάδες Κωνσταντινουπολίτες μετά την άλωση της Πόλεως.