Εγκαίνια παρεκκλησίου στον Άβαντα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2012

(εκ της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως) Το Σάββατο 19 Μαΐου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε τον Εσπερινό της Ακολουθίας των Εγκαινίων στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού του Άβαντα.

Το Παρεκκλήσιο ανηγέρθη εξ’ ολοκλήρου με δαπάνες της κυρίας Αναστασίας Μουμτζόγλου-Μακρή, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Άβαντα. Η κυρία Μουμτζόγλου έχοντας έντονη την επιθυμία να κτίσει έναν ναό αφιερωμένο στην Παναγία, ήρθε στην γενέτειρά της, έκτισε τον εν λόγω ναό και τον προσέφερε στο χωριό και στην Μητρόπολη, προκειμένου να τελείται σ’ αυτόν κάθε αγιαστική πράξη για την ωφέλεια των κατοίκων του χωριού.

Ο Μητροπολίτης μας μαζί με ιερείς το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στην Αγία Τράπεζα τα ιερά λείψανα των πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και των Αγιοσαββαϊτών πατέρων.

Την Κυριακή 20 Μαΐου το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Ακολουθία των Εγκαινίων του Παρεκκλησίου, και ακολούθως η πρώτη Θεία Λειτουργία στο εγκαινιασμένο πλέον Ναό.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην ακολουθία, αφού το εκκλησάκι της Παναγιάς μας είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή και τελούνται συχνά παρακλήσεις και αγρυπνίες στην χάρη της. Βέβαια το ενδιαφέρον των πιστών προσέλκυσε και η ακολουθία των εγκαινίων μιας και δεν είναι τόσο πολύ γνωστή, όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο τέλος οι πιστοί είχαν την ευλογία να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι από το ύφασμα που σπογγίζεται η Αγία Τράπεζα, κατά τον καθαγιασμό της, από το Μύρο και τα αρώματα με τα οποία πλένεται.