Μητροπολίτης Λαγκαδά: “Βγάλαμε από τη ζωή μας το Σταυρό”

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

Κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις  προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις που άρχισαν την 13ηνΜαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος εκόμισε τα ιερά λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης επί τῇ συμπληρώσει 1700 ετών από της οράσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, συνεχίστηκαν την παραμονή της εορτής οπότε και ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος προεξήρχε και της λιτανείας των χαριτοβρύτων λειψάνων, του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος των εορταζομένων Αγίων.

 

Την κυριώνυμον ήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε εις τον όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ενώ στον κατάμεστο Ιερό Ναό παρέστησαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Καράογλου Θεόδωρος και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ασσήρου κ. Κούτλας Ιωάννης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο της 34ηςΜ/Κ Ταξιαρχίας κ. Δήμον Κλειτσιώτην, των σωμάτων ασφαλείας, των φορέων πολιτισμού, της μαθητειώσης νεολαίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μήνυμα της Αναστάσεως που ζει η Εκκλησία μας εδώ και 2000 χρόνια. Είναι η νίκη της ζωής που μας χάρισε ο Χριστός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το  μεγαλύτερο δώρο του Θεού είναι η ζωή η άληκτη, η αιώνια, που μας χαρίζει ο Χριστός με την Ανάστασή του.

Και όλα τα κακά που βλέπουμε σήμερα είναι, όπως εξήγησε, γιατί βγάλαμε απ΄ τη ζωή μας τον Σταυρό που είναι το σύμβολο της θυσίας και της θυσιαστικής αγάπης και το οποίο προμηνύει την Ανάσταση. Τον Σταυρό αυτόν είδε και ο Μέγας Κωνσταντίνος πριν από 1700 έτη και ακολούθησε τον Χριστό, και έβγαλε την βασιλική πορφύρα και ενδύθηκε τον χιτώνα του Βαπτίσματος και ενώθηκε με τον ίδιο τον Χριστό. Ο Κωνσταντίνος, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, είναι Μέγας και επετέλεσε σημαντικό και μεγάλο έργο. Σταμάτησε τους διωγμούς εναντίων των Χριστιανών, υπερασπίστηκε τα δόγματα των Εκκλησιών και την ανεξιθρησκία  με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313. Ίδρυσε την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, για να πολεμήσει την πλάνη του Αρείου. Παράλληλα, εορτάζουμε και την Αγία Ελένη η οποία ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αποτελεί πρότυπο δείχνοντας το δρόμο για όλες τις μητέρες. Οι δύο, λοιπόν, Άγιοι αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τον καθένα από εμάς, αλλά και για του άρχοντες του τόπου οι οποίοι διαβάζοντας τον βίο τους θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εκείνοι πρέπει να αγαπήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία, όπως έπραξε με το ιστορικό του παράδειγμα και την πορεία του πολιτικού και ατομικού του βίου και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος επίσης πρέπει να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό πρότυπο σήμερα για τους υπευθύνους της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε επιτυχία και καλά αποτελέσματα στους υποψηφίους μαθητές των Πανελληνίων Εξετάσεων που αρχίζουν την Δευτέρα 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλον το διάστημα των εορτίων εκδηλώσεων τελούντανκαθημερινώς Ιερά Παράκλησις, Εσπερινός και Αγρυπνία, ενώ τελέσθηκαν και οι αρχαιοπρεπείς Θείες Λειτουργίες του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού, του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου καθώς και η Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών. Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως την 23ηνΜαΐου.