Ο μητροπολίτης Μάνης και τα νερατζομαγειρέματα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/03/2011

Μια καινούργια γιορτή γεννήθηκε χθες στο Γύθειο και θα λέγαμε πως η ιδέα για την γιορτή αυτή ξεκίνησε από την πρόθεση του μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου να προσφέρει ένα παλιό σπίτι για την δημιουργία πνευματικού χώρου για να φιλοξενήσει την ιστορία της Μάνης.

Η νέα γιορτή ονομάζεται  Νεραντζομαγειρέματα που συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Πολιτιστικό - Μορφωτικό Σύλλογο Γυθείου.

    Συγκεκριμένα η ιδέα γεννήθηκε στα χαλάσματα ενός σπιτιού στο κέντρο του Γυθείου και την οποία οι Μανιάτισσες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, αποδεικνύοντας ότι και στην μαγειρική οι γυναίκες του σήμερα πατούν στην τέχνη και στην παράδοση του χθες. Η ιδέα για τα νεραντζομαγειρέματα, ξεκίνησε από την πληθώρα των νεραντζιών που υπάρχουν στην κεντρική πλατεία του Γυθείου, παράλληλα με την εκδηλωθείσα πρόθεση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου να προσφέρει ένα παλιό σπίτι, την οικία Σταυριανάκου, στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την δημιουργία ενός πνευματικού χώρου για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Μάνης.

Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο κτίσμα, τυχαία ανακαλύφθηκε ένας κίτρινος φάκελος, απομεινάρι του παρελθόντος, ο οποίος μεταξύ άλλων περιείχε και ένα βιβλίο με πάμπολλες συνταγές μεταξύ των οποίων και αυτές με νεράντζι οι οποίες ήταν και οι πιο ενδιαφέρουσες. Επίσης βρέθηκαν αποξηραμένα άνθη και φύλλα νεραντζιάς και αναφορές σε παλιές οικογένειες του Γυθείου. Οι συνταγές από το βιβλίο δόθηκαν στις γυναίκες οι οποίες και τις ακολούθησαν. (πληροφορίες από τα Μεσσηνιακά Νέα)