80 φωτογραφίες-σοκ για την κατάσταση των Ιερών Ναών στην κατεχόμενη Κύπρο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/03/2011

Μια ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής», συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας, με τη σύμπραξη του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της εν Κύπρω Ιεράς Μονής Κύκκου.

Η φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει, μέσω 80 περίπου  φωτογραφιών,  τη σημερινή τραγική κατάσταση των χριστιανικών ναών στην κατεχόμενη Κύπρο και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται το έργο της καταγραφής των Ναών όλων των Χριστιανικών δογμάτων που έφερε εις πέρας το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι αλλότριες χρήσεις των Εκκλησιών από το κατοχικό καθεστώς σήμερα (οθωμανικά τεμένη, θέατρα, νεκροτομεία, αχυρώνες, στάβλοι, βουστάσια, λέσχες, αποθήκες κτλ.) με ιδιαίτερη αναφορά στους Ναούς που κατεδαφίσθηκαν. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει το θέμα του τεμαχισμού τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από Τούρκους αρχαιοκάπηλους, παράνομης εξαγωγής εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών από τους ναούς.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011. Τα εγκαίνια θα τελεσθούν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο το Σάββατο 12 Μαρτίου 2008 και ώρα 18.30, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημηκρατίας κ. Ιωσήφ και του εκπροσώπου του Μητροπολίτου Κύκκου κ. Νικηφόρου Αρχιμ. π. Χρυσοστόμου. Η εκδήλωση των Εγκαινίων θα περιλαμβάβει την προβολή σύντομης ταινίας με θέμα «Στο πέρασμα των βαρβάρων» και παρουσίαση από το βυζαντινολόγο Χαράλαμπο Χοτζάκογλου με θέμα: «Περιδιαβαίνοντας τα θρησκευτικά μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο»