72η Επέτειος Απελευθέρωσης της Καρπάθου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/10/2016

Προχθές Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου, γιορτάστηκε φέτος στην Κάρπαθο η 72η Επέτειος του Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, που έφερε την πολυπόθητη ελευθερία στους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το χωριό Μενετές, απ΄όπου και ξεκίνησε η Επανάσταση.

Ο εορτασμός άρχισε με την πανηγυρική ευχαριστήρια Δοξολογία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, συμπαραστατουμένου από όλους τους Ιερείς του νησιού.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο συμπατριώτης μας Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Παν. Αθηνών και π.Υπουργός κ.Σπυρίδων Φλογαΐτης.

Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν προς το μνημείο της 5ης Οκτωβρίου, όπου τελέσθηκε τρισάγιο για τους ηρωικώς πεσόντες αγωνιστές και κατάθεση δάφνινου στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε προσφορά γεύματος από το Δήμο Καρπάθου στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Μενετών με σύντομες προσλαλιές από τον Δήμαρχο Καρπάθου κ.Ηλία Λάμπρο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μενετών κ.Γεώργιο Σπανό, ιστορικολαογραφικό χαιρετισμό από τον συμπατριώτη μας Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου.

Λίγο αργότερα στο μνημείο της «Ιμμακολάτας» στο Φοινίκι, τελέσθηκε Τρισάγιο από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ.Αμβρόσιο και κατάθεση στεφάνου από τον κ.Πρόεδρο, στη μνήμη των 7 ηρώων, της «Αποστολής Σωτηρίας», που με βάρκα μετέφεραν το μήνυμα της απελευθέρωσης στην εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Διερχόμενος από τα χωριά μας ο κ.Πρόεδρος έφθασε στον Μητροπολιτικό Οίκο, στο Απέρι, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβ.Μητροπολίτης κ.Αμβρόσιος και ο Ιερός Κλήρος.

Τον καλωσόρισε με θερμά λόγια, υπενθυμίζοντάς του ότι «μένουμε εδώ στα δυο νησιά μας, την Κάρπαθο και την Κάσο, στον τελευταίο φάρο της Ελληνικής Επικρατείας, ως αγραυλούντες ποιμένες και τροφοδοτούμε και κρατάμε αναμμένο το φάρο για να μείνουν όρθιοι οι άνθρωποι που ζουν εδώ», αναφέρθηκε στην ιστορία της τοπικής μας Μητροπόλεως και τους τοπικούς μας Αγίους, τον παρακάλεσε να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά μας και του έδωσε ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας της Οικονόμισσας, που φυλάσσεται στην Ι.Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Ο Εξοχότατος κ.Πρόεδρος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, βεβαιώνοντάς τον ότι «θα έχουμε την έγνοια του τόπου σας και θα εμπνεόμαστε απ'αυτόν»!

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Ηλίας Λάμπρος γνώρισε στον κ.Πρόεδρο ότι σ'αυτόν τον χώρο, στη χηρεύουσα τότε Μητρόπολη, υπογράφηκε στις 11 Οκτωβρίου 1944 η παράδοση του νησιού μας από τους Ιταλούς στην Παγκαρπαθιακή Επαναστατική Επιτροπή και του παρέδωσε ακριβές αντίγραφο του Πρακτικού.

Όλοι μαζί μετά κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Καρπάθου, στο μνημείο του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, προς τον οποίο και απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές!

Στο τέλος του εορτασμού και της επισκέψεως του Προέδρου έγινε η ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του Δήμου Καρπάθου.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Ηλίας Λάμπρος ενημέρωσε τον κ.Πρόεδρο λεπτομερώς για τα πολλά ζητήματα που φορούν στη ζωή των κατοίκων του νησιού μας, ζήτησε την ηθική στήριξη και την παρέμβασή του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ασχοληθεί επιτυχώς με αυτά, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γεώργιος Τούμα διάβασε το σχετικό ομόφωνο Πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ.Δήμαρχο και όλους τους κατοίκους του νησιού κι έκλεισε με τα εξής: «Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας αλλά, κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας. Η Κάρπαθος, με την ηρωική παράδοση συνεχών αγώνων και θυσιών υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδας μας, υπενθυμίζει και θα υπενθυμίζει πάντα στην πολιτική, οικονομική και πνευματική Ηγεσία του Τόπου μας την αυτονόητη οφειλή της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των προκλήσεων, τις οποίες αναδεικνύουν ιδίως οι τωρινοί δύσκολοι καιροί».

Στον εορτασμό συμμετείχαν και ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Παιδείας κ.Θεοδόσιος Πελεγρίνης, οι Βουλευτές του Νομού κ.Δημήτρης Γάκης και κ.Μάνος Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ.Βασίλειος Κουκουλομάτης, η Δήμαρχος Κάσου κ.Μαίρη Τσανάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης , οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Σωμάτων της Καρπάθου, εκπρόσωποι των Σχολείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου. (ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ)