Ιγνάτιος προς ομογενείς του Dortmund: «Στην Ελλάδα ζούμε σε κατάσταση πολέμου»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/04/2012

Την Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία των Αγίων Αποστόλων Dortmund επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την Δευτέρα 23 Απριλίου, προσκεκλημένος του προϊσταμένου Αρχιμ. Φιλοθέου Μαρούδα. Ο κ. Ιγνάτιος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής κοινότητας της πόλης, τα οποία κατέκλεισαν τον Ναό, στα οποία ανέπτυξε το θέμα: «Οι κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας»

 

Αρχικά τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο π. Φιλόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή κοινωνική δράση του κ. Ιγνατίου, αλλά και στην συνεισφορά του στους απόδημους Έλληνες, μέσα από την εκπομπή «Αρχονταρίκι» της Κρατικής τηλεόρασης, προσφάτως καταργηθείσης από την διοίκηση της ΕΡΤ. Μάλιστα, εξέφρασε την πικρία των Ελλήνων ομογενών για την διακοπή μετάδοσης της εκπομπής.

 

Ο κ. Ιγνάτιος, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι «στην Ελλάδα ζούμε σε κατάσταση πολέμου, με οικονομικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο λαός να αγωνιά… Το Κράτος ουσιαστικά πτώχευσε και δε μπορεί, πλέον, ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού… Πορευόμασταν σε μια πορεία πλασματικού πλουτισμού και καλοζωίας…»

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συστηματική ενασχόληση της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κρίση στη χώρα, ήδη από το 2010 και στην προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών που οδήγησαν σ’ αυτή. Σημείωσε ότι «τα αίτια είναι κατεξοχήν πνευματικά, μια αλήθεια που πονά και μετρά και τις ευθύνες ημών των ποιμένων της Εκκλησίας, καθότι φαίνεται ότι επιδράσαμε λίγο στο λαό, που γνώρισε πνευματική χαλαρότητα, νομίζοντας ότι μπορεί να ζει χωρίς ιδιαίτερο κόπο…» Παραθέτοντας μια σειρά από πνευματικά αίτια της κρίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε «τον εκφυλισμό της διακονίας των θεσμών σε εξουσία, που δεν έχει σχέση με το Ορθόδοξο βίωμα, την δυσπιστία που χαρακτηρίζει τη σχέση Κράτους και πολιτών, που οδήγησε στον ατομισμό και στην απώλεια του κοινοτικού τρόπου ζωής, την κυριαρχία της αναξιοκρατίας στον δημόσιο βίο, τον εκφυλισμό της Ελληνικής Παιδείας, το αντιεκκλησιαστικό πνεύμα που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στάση που αδικεί σαφώς την Εκκλησία, η οποία λειτουργεί ως μάνα του λαού και ενοποιός δύναμη της κοινωνίας. Η Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει ιδεολογικές αγκυλώσεις απέναντι σ’ ένα Κράτος που, ενώ δεν είναι επίσημα άθεο, εντούτοις, φέρεται ως άθεο». Ως παραδείγματα της αντιεκκλησιαστικής πολιτικής παρέθεσε την απομάκρυνση των Ιερέων – Πνευματικών από τα σχολεία, την καλλιέργεια του μύθου της Εκκλ/κής περιουσίας και αρνητική αντιμετώπιση από την Ελληνική Βουλή κάθε Εκκλ/κού ζητήματος.

 

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Εκκλησία απευθύνει λόγο συνοχής και ενότητας του λαού, που μπορεί να εδραιωθεί μόνο με την πίστη στον Χριστό και τη ζωή της Εκκλησίας, απευθύνει λόγο μετανοίας για αλλαγή σκέψης και τρόπου ζωής, λόγο αγώνα για ανόρθωση και ανάκαμψη, μέσα από την αλληλεγγύη, εργάζεται επίμονα και συστηματικά στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς, αντικαθιστώντας το ανύπαρκτο «κοινωνικό» Κράτος, ενώ δίνει καθημερινά τη μάχη για την αποφυγή της απελπισίας…». Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «προσευχόμαστε στο Θεό για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας και των πολιτικών ηγετών και του λαού μας»

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων ομογενών και δέχθηκε ως δώρο από την ενορία φαρμακευτικό και ορθοπεδικό υλικό για την ενίσχυση του Κοινωνικού φαρμακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου