Διδυμοτείχου και Κηφισίας εόρτασαν τη μνήμη του Κυρίλλου ΣΤ'

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/04/2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιόρτασε ο λαός της ακριτικής μας Μητρόπολης τον εθνο-ιερομάρτυρα άγιο Κύριλλο τον ΣΤ' Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που απαγχονίστηκε στις 18 Απριλίου 1821 από τους Τούρκους. Το λείψανο του αγίου ερρίφθη στον Έβρο ποταμό και εξεβράσθη στο Πύθιο, όπου και κρυφά ετάφη. Το 1834, μετά από 13 χρόνια, έγινε εκταφή και τα ιερά του λείψανα μέχρι την καταστροφή του 1922 φυλλάσονταν στον Μητροπολιτικό Ναό της Αδριανουπόλεως. Από τριετίας η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με πρωτοβουλία του οικείου Μητροπολίτου καθιέρωσε σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό το τίτλο ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ προς τιμήν του αγίου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου ε.ε., το εσπέρας τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδας, όπου το 1923 εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες προσφύγων Αδριανουπολιτών,  πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κυρίλλου συμπαραστατούμενου υπό του οικείου Μητροπολίτου. Στη συνέχεια  εγένετο η λιτάνευση της ιεράς εικόνος ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ορεστιάδας "Οι Θράκες".

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μουζάς, ο Ταξίαρχος Χρ. Καρυώτης, Δκτης της 3ης Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Δντης Ορεστιάδος Ταξίαρχος Γεωρ. Σαλαμάγκας, αντιπροσωπεία του 1ου "Κυριλλείου" Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδος και άλλοι επίσημοι.

Την επομένη, Κυριακή του Αντίπασχα, 22 Απριλίου ε.ε., στο Πύθιο, όπου και ο τάφος του αγίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακοό Ναό αγίου Αθανασίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας και Διδυμοτείχου. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του αγίου και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο του Ναού. Παρέστησαν ο βουλευτης Έβρου Α΄ Δερμετζόπουλος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Δκτης της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Χρ. Χαλκίδης, ο Ταξίαρχος Θεοδ. Σακαλής Δκτης της 30ης Ταξιαρχίας και άλλοι επίσημοι. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων στο Πύθιο μίλησε επίκαιρα ο εκπρόσωπος των Θρακικών Σωματείων.