Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα στο Διδυμότειχο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Τα θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα, τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, 7 Απριλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο Σουφλί.

Στην Κεντρική Πλατεία του Σουφλίου ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο υπεδέχθη επί τούτο φιλοτεχνηθείσα εικόνα του αγίου Ανδρέα, σχηματίσθηκε στη συνέχεια πομπή που κατέληξε στο νεόδμητο Ναΐδριο.

Στη συνέχεια εψάλη η ακολουθία των θυρανοιξίων και ακολούθησε ο Εσπερινός των Βαΐων. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευ. Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Παν. Φαραντάτος, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε, «…πιστεύω ότι σήμερα όλοι μαζί γράφουμε μια καινούργια, ίσως μικρή, αλλά σημαντική παράγραφο στην εκκλησιαστική ιστορία του Σουφλίου. Μετά την επίσημη αναγραφή της πόλης στην ονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που θεσμοθετήθηκε μετά από απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και με Προεδρικό Διάταγμα στα τέλη του 2010, τα θυρανοίξια του Ιερού τούτου Ναϊδρίου έρχονται να συμπληρώσουν το ανύστακτο ενδιαφέρον του επισκόπου και της τοπικής Εκκλησίας για τον ευγενή και φιλογενή λαό του Σουφλίου.

 

     Με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως ενθυμούμε την υποδοχή σας όταν ενθρονιζόμουν στην Ιερά Μητρόπολή μας πρό δύο και ημίσεως περίπου ετών. Το Σουφλί τότε με υπεδέχθη με εγκαρδιότητα και σεβασμό. Θεωρώ λοιπόν ύψιστη ευλογία του Θεού αλλά και τιμή να αντιδωρίζω σ’αυτό τον ευγενή λαό και να αντιπροσφέρω, όχι βέβαια κάτι υλικό, αλλά ένα ακόμη ευκτήριο οίκο, ένα θυσιαστήριο δια να δοξάζεται το Όνομα του Θεού και δια να ευρίσκει εδώ ο πιστός παρηγοριά και ελπίδα που μόνο ο Χριστός μπορεί να δώση. Και προσφέρω μεν το Ιερό τούτο ενδιαίτητα της Παναγίας Τριάδος  εις μνημόσυνο αιώνιον της προ ημερών εν Κυρίω αναπαυθείσης μητρός μου Γεωργίας, η οποία μετά του μακαριστού πατρός μου Αποστόλου, εδαπάνησαν εαυτούς, κατα κυριολεξίαν, δια να μας δώσουν πνευματικά και υλικά εφόδια όχι μόνον δια το ζήν και το ευ ζήν αλλά και δια το αεί ζήν.

   Αφιερούται δε το ιερόν τούτο Ναΐδριον εις τιμήν του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Μητρός εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αλλά και ευαγγελιστού γενικώτερον της Θράκης, αφ’ενός διά να τονισθή ο άρρηκτος δεσμός της τοπικής μας Εκκλησίας μετά του Οικουμενικού Θρόνου, αφ’ ετέρου διότι η Ιερά Μητροπολίς μας μέχρι της σήμερον εστερείτο ναού αφιερωμένον εις τιμήν του Πρωτοκλήτου Αποστόλου.

   Η πρωτοβουλία αύτη δια την ανέγερσιν του Ιερού τούτου Ενοριακού Παρεκκλησίου έρχεται να ικανοποιήσει χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των κατοίκων του κεντρικού ιστού της πόλεως του Σουφλίου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον πλησιέστερο Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου είτε λόγω της επικίνδυνης ανωφέρειας, είτε λόγω της ολισθηρότητος του οδοστρώματος, κατά τους χειμερινούς ιδίως μήνας, είτε λόγω γηρατειών, είτε λόγω αποστάσεως. Το αίτημα τούτο εγγράφως διατυπωθέν διεβιβάσθη αρμοδίως εις την οικείαν δημοτικήν αρχήν, η οποία προς τιμήν της, εκτιμώσα αφ’ενός την πολίτιμον προσφοραν της Εκκλησίας δια το έθνος αλλά και την αγωνίαν του επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας δια την καλυτέραν διαποίμανσιν του πιστευθέντος εις αυτόν λαού, ομοφώνος απεφάσισεν την παραχώρησιν της παρούσης εκτάσεως δια τον ιερόν αυτόν σκοπόν.

   Επιτρέψατε μου εις το σημείον αυτό να επισημάνω ότι η Εκκλησία αείποτε δια το Γένος μας, αλλά ιδιαιτέρως δια τον τόπον μας, υπήρξε Φιλόστοργος Μήτηρ, υπό τας πτέρυγας της οποίας εσκέπασε τον κατα καιρούς χειμαζόμενον λαόν μας. συγχρόνως όμως η Εκκλησία είναι παράγων πολιτισμού, ειρήνης, αλληλεγγύης και πρόξενος κάθε ευγενούς ιδεώδους. Δια τούτο ας μην ενοχλούνται μερικοί. Η Εκκλησίας μας ήταν , είναι και θα είναι ιεραποστολική, όπως ιεραπόστολος υπήρξε ευθύς εξ αρχής ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας αλλά είναι συγχρόνος παραστάτης του ελληνισμού, διότι οι Πατέρες, με τα συγγράμματά τους διέσωσαν και προήγαγαν το πνεύμα των αρχαίων προγόνων μας…

    Τέλος, θέλω να προσθέσω στην αγάπη σας ότι σήμερα σας εμπιστεύομαι, όπως ο Χριστός είπε στη σχετική παραβολή των ταλάντων, ένα τάλαντο. Σε εσάς επαφίεται να συνεχίσετε αυτό το έργο, να το αυξήσετε και να το αναδείξετε όπως ο πιστός και καλός δούλος. Θα χαίρομαι να το βλέπω να προοδεύει προς δόξαν Θεού».

   Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, 8ης Απριλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σουφλίου και ευλόγησε τα βαΐα.