Ι.Μ. Γλυφάδας: Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/04/2012

Την Κυριακή 1ηΑπριλίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ., τελέσθηκε στον Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, την παρουσία όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου. Ομιλητής σε αυτόν τον Κατανυκτικό Εσπερινό, ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Βουλιαγμένης και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως,

Ο ομιλητής με πολύ κατανοητό και αναλυτικό τρόπο, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το βίο της Μαρίας της Αιγυπτίας η οποία φέτος η μνήμη της συνέπεσε με την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη σε αυτή από την Εκκλησία μας.

 

 Παράδειγμα ζωντανό και δυνατό η Μαρία η Αιγυπτία από πόρνη με ζωή μέσα στις ηδονές και την ανομία, κατάφερε μετά το μεγάλο σοκ που υπέστη μη μπορώντας να μπει στον Ναό των Ιεροσολύμων, να συγκλονιστεί και να μετανοήσει εμπράκτως για 47 ολόκληρα χρόνια στην Έρημο του Ιορδάνου μέσα από νηστεία προσευχή αγρυπνία και συνεχής αφιέρωση στο Θεό.

 

Στη συνέχεια ο π. Γεώργιος, αναφέρθηκε στη Βασιλεία Του Θεού συνδυάζοντας την με την μετάνοια της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, κάνοντας μια εκτενέστερη αναφορά περί Θεολογίας και πίστης της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Βασιλεία Του Θεού. Η Βασιλεία Του Θεού είναι η φανέρωση της Αγίας Τριάδος στη ζωή των πιστών και την προγευόμαστε από αυτή τη ζωή σε κάθε Θεία Λειτουργία αλλά και σε κάθε Λατρευτική και ποιμαντική σύναξη της Εκκλησία μας. Η Βασιλεία Του Θεού δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου» αλλά και εντός μας υπάρχει…στην καρδιά του κάθε πιστού! Ο π. Γεώργιος έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας, ότι αν θέλουμε να μετανοήσουμε και εμείς ειλικρινά, πρέπει και εμείς πριν εισέλθουμε σε κάθε Ναό…να αναρωτιόμαστε αν είμαστε άξιοι να εισέλθουμε σε αυτόν και αν όχι…να αποβάλουμε αυτό που μας εμποδίζει δια της μετανοίας και της εξομολογήσεως όπως η Οσία Μαρία Αιγυπτία κοινωνώντας των Αχράντων Μυστηρίων. Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, έδωσε την ευχή του σε όλους κληρικούς και λαϊκούς και αποχώρησαν όλοι!

 

π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας