Ακάθιστος Ύμνος στη Μονή Πεντέλης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/03/2012

(του Σπ.Παπαγεωργίου) Την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών, χοροστάτησε στην ακολουθία  του Ακάθιστου Ύμνου ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε σε ένα στίχο των Χαιρετισμών "῾Χαῖρε, ἡ τόν φθορέα τῶν φρενῶν καταργοῦσα".
"Ποιές εἶναι οἱ φρένες τοῦ ἀνθρώπου καί ποιός ο φθορέας αυτών τῶν φρενῶν; Είναι το μυαλό τοῦ ἀνθρώπου, ἡ διάνοιά του, ὁ λογισμός του, κάτι πού συνδέεται βεβαίως ἄμεσα μέ τό νοῦ του ἤ αλλιώς μέ τήν καρδιά του. Λέμε πολλές φορές για κάποιον "μακάρι η Παναγία να του φωτίζει τα μυαλά". Προστρέχουμε και παρακαλούμε την Μητέρα του Θεού με τη Χάρη Της, να μας έχει καλά στα λογικά μας, ώστε να πράττουμε το σωστό. Κάτι το οποίο δεν έκαναν οι Πρωτόπλαστοι και κατεδίκασαν με την αφροσύνη τους, το ανθρώπινο γένος στην έξωση από τον Παράδεισο. Με ποιό τρόπο;

 

 Με το να αγνοήσουν το θέλημα του Θεού και να υπακούσουν στον διάβολο. Αυτός είναι ο φθορέας αυτών τῶν φρενών. Ὁ διάβολος λοιπόν προσπαθεί πάντοτε να διαφθείρει, να καταστρέψει τη διάνοια τοῦ ἀνθρώπου, (ἀπό εκεί ξεκινά άλλωστε ὁποιαδήποτε ἁμαρτία: με την προσβολή τῶν λογισμῶν), ὥστε ἔτσι νά καταστρέψει καί τό κέντρο τῆς ύπαρξής του, το νοῦ και την καρδιά του και νά ἀπομακρύνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τόν Θεό. Έτσι και Πρωτόπλαστοι αλλά και οι απόγονοί τους καταδικάστηκαν σε θάνατο πνευματικό και ψυχικό. Γι' αυτό το λόγο έρχεται η Παναγία με τη Γέννηση του Σωτήρος Ημών Χριστού και καταργεῖ τον φθορέα διάβολο, γιατί γέννησε Αὐτόν πού τόν συνέτριψε ὁριστικά.Έτσι ὅσο πλησιάζουμε τόν Χριστό καί τήν Παναγία Μητέρα Του, τόσο χάνει ὁ πονηρός ὁποιαδήποτε δύναμη ἀπέναντί μας. Και χάνεται ἡ όποια δύναμη τοῦ διαβόλου, γιατί κατοικεί μέσα μας ὁ Χριστός." Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, έκανε αναφορά και σε μια ομάδα αγίων, τους "διά Χριστόν Σαλούς Αγίους", οι επέλεξαν ένα τρόπο ζωής παράδοξο και ψυχολογικά διαταραγμένο, μἰα ιδιόμορφη, περίεργη ἤ παράξενη, για την κοινή λογική, συμπεριφοράπουδεν εναρμονίζετο με το κοσμικό κατεστημένο. Οἱ διά Χριστόν Σαλοί Άγιοι είναι διαφοροποιημένοι ἀπό τον κόσμο σχεδόν σε όλα. Με τον τρόπο αὐτό καταθέτουν καθημερινά ἐνώπιον τοῦ αμαρτωλού κόσμου την «μωρία», την ἁπλότητα, δηλαδή, τοῦ κηρύγματος, τῆς ἀποκαλύψεως τοῦ Θεού, με το οποίο μπορεί να σωθεί ὁ κόσμος. Διαφοροποιούνται ἀπό τον κόσμο, για να δείξουν την ἀπόσταση πού χωρίζει τον πνευματικό κόσμο." Έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος η Παναγία να μας φωτίζει πάντοτε και να μας επαναφέρει στο δρόμο της σωτηρίας.