Ενθρόνιση Μητροπολίτη Μαλάουι

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/03/2016

Το Σάββατο 12η Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε κατά το καθιερωμένο έθος στην δεύτερη μητροπολιτική επαρχία του κράτους του Μαλάουι και στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Μπλαντάιρ, η Τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννου.

Την τελετής της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου κ.Ιωάννου προεξήρχε ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου του Β΄, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος απεύθυνε μήνυμα εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου προς τον νεοενθρονιζόμενο Μητροπολίτη.

 

Αμέσως μετά διαβάστηκε, το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, τον Ευλαβή Κλήρο και τον περιούσιο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι.

 

Στην Τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Μαλάουι Εξοχ. Βουλευτής κ. Rashid Gaffar, ο Εντιμ. Δήμαρχος της πόλης της Μπλαντάιρ κ. Noel Chalamanda με την συνοδεία του, οι Εντιμ. Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην χώρα κύριοι Ερμής Καβουρίδης και Μιχαήλ Μιχαήλ και οι Αρχηγοί της περιοχής, οι οποίοι άπαντες απεύθυναν σχετικό χαιρετισμό, και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Αρχιερατικής περιφέρειας του Μαλάουι ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π.Νικόδημος.

 

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης, συγκινημένος εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του, εκφράζοντας στην αρχή την δια βίου ευγνωμοσύνη του στον Προκαθήμενο του Θρόνου του Ευαγγελιστή Μάρκου, Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που τον περιβάλλουν, ενώ απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα τόνισε ότι: «Η Αρχιεπισκοπή του Μαλάουι είναι κατεξοχήν ιεραποστολική. Εργάστηκαν άοκνα γι’ αυτήν την επαρχία τόσο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ.Θεόδωρος όσο και οι προκάτοχοί μου Αρχιερείς Σεβασμιώτατοι Ζιμπάμπουε και Μαλάουι κ.Γεώργιος Βλαδιμήρου, ο οποίος με την δική του συγκατάθεση παραχώρησε τμήμα τής επαρχίας του Μαλάουι στην νεοσύστατη Μητρόπολη Ζάμπιας και ο Σεβασμιώτατος πρώην Ζάμπιας κ.Ιωακείμ Κοντοβάς, ο οποίος συνέχισε εντατικά την διακονία του προκατόχου του.  Κι εγώ στην διαδοχή των εν λόγω άξιων αρχιερέων καλούμαι να εργασθώ άοκνα για την συνέχιση του σπουδαιότατου έργου τους».

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι με την βοήθεια του Θεού ελπίζει ότι θα δημιουργήσει στο Μαλάουι μια γεωργική Σχολή, η οποία θα εκπαιδεύει νέους και νέες της χώρας στην καλλιέργεια της γης, για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου τους. Τόνισε χαρακτηριστικά: «…Σας εξομολογούμαι την προσπάθεια που έχω κατά νου να πραγματοποιήσω, φυσικά με την βοήθεια και την συμπαράστασή σας, για την δημιουργία μιας αγροτο-γεωργικής σχολής, η οποία θα εκπαιδεύει νέους και νέες από διαφορετικές αγροτικές περιοχές του Μαλάουι και θα τους προσφέρει την μέγιστη δυνατή εκπαίδευση στην συστηματική και βιωματική καλλιέργεια της γης. Σκοπός της εν λόγω προσπάθειας θα είναι η βοήθεια προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να αποκτήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα με το σώμα, το νου και την καρδιά, ώστε όταν επιτρέψουν στους τόπους τους να είναι σε ηγετική θέση να μεταλαμπαδεύσουν και να δημιουργήσουν κι άλλες γεωργικές εστίες».

Την επομένη ημέρα, Κυριακή της Τυροφάγου 13ης Μαρτίου ε.έ., οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνός και Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης, συλλειτούργησαν στον Κοινοτικό Ιερό Ναό αγίου Νεκταρίου Μπλαντάιρ, με την παρουσία των Εντιμ. Επίτιμων Προξένων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην χώρα κυρίων Ερμή Καβουρίδη και Μιχαήλ Μιχαήλ , του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στο Μπλαντάιρ κ.Χαράλαμπου Μικρουδάκη και σύσσωμης της Ελληνικής παροικίας του Μπλαντάιρ και του Λιλόνγκουε.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνός απεύθυνε σχετικό λόγο  προς τους ομογενείς, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμ. Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ο νους μου αυτή την στιγμή ανατρέχει στην ιστορική πορεία και διαδρομή των Ελλήνων σε αυτή την ευλογημένη χώρα,  από τον πρώτο Έλληνα ομογενή εδώ σε αυτό τον όμορφο τόπο, που ξενιτεμένος τον 19ο αιώνα πρωτοήρθε από την Μητέρα πατρίδα ψάχνοντας να εντοπίσει φιλόξενη γη, έως σήμερα στον 21ο αιώνα, που οι  Έλληνες της χώρας μεγαλουργούν.

 

Ενθυμούμαι με πολύ μεγάλο σεβασμό και μνημονεύω τον μακαριστό πατέρα Αντώνιο Πράτσα, ο οποίος ήταν ο πρώτος κληρικός της ευλογημένης αυτής παροικίας και με τον οποίο είχαμε αγαστή συνεργασία κατά την διάρκεια της διακονίας μου ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, στο Χαράρε το 1994. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αφρικανικής γης, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε».

 

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ως εξής: «Σήμερα βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανάμεσα σε γνώριμα και αγαπητά πρόσωπα, για να επικοινωνήσω μαζί σας και να θαυμάσω τα σπουδαιότατα έργα σας, την πρόοδο και τα επιτεύγματά σας σε αυτή την χώρα. Μου έρχονται στο νου οι στοίχοι του μεγάλου μας Εθνικού Ποιητή που λέγουν: «Κλείσε μες την ψυχή σου βαθειά την Ελλάδα και θα νοιώσεις να σπαρταρά μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο». Αυτή την Ελλάδα αντικρίζω αυτήν την στιγμή στα πρόσωπά σας. Την Ελλάδα της προόδου, της δημιουργίας και της προσφοράς. Οι συνθήκες στην Πατρίδα δεν είναι δύσκολες. Το γνωρίζετε και το γνωρίζουμε όλοι. Όμως, όλοι εσείς, τα απόδημα παιδιά της, προοδεύετε μακριά από τις πατρικές σας εστίες και μεταφέρετε την εικόνα και το μεγαλείο μιας άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδας ευημερούσας, που το μεγαλείο της δεν φαίνεται να έχει ποτέ δύσει. 

Θέλω να γνωρίζεται ότι η παρουσία μου εδώ δεν είναι τυπική, αλλά εντελώς ουσιαστική. Βρίσκομαι εδώ πλέον ως πατέρας σας πνευματικός για να ακούσω την φωνή σας, να συνεργαστώ μαζί σας για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόοδό σας. Γνωρίζετε ότι ο Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ.κ.Θεόδωρος σας υπεραγαπά και πάντοτε σας αναφέρει ως παράδειγμα προς μίμηση, για την αγάπη σας προς τον Θεό και την Εκκλησία του αλλά και ως παράδειγμα Κοινότητας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ομόνοια και την αγάπη ανάμεσά σας. Μου είπε ο Πατριάρχης μας χαρακτηριστικά: “Ιωάννη μου, στα παιδιά μας στο Μαλάουι να φροντίσεις να δεις το καθένα ξεχωριστά και να τα αγκαλιάσεις, διότι αγαπούν το Πατριαρχείο μας και αγωνίζονται καθημερινά για την διάδοση του ελληνορθόδοξού πολιτισμού μας”. Αυτή την ευκαιρία αναζητώ από σήμερα, να σας δω όλους ξεχωριστά και να σας συναντήσω προσωπικά.

 

Κλείνοντας αυτόν τον πολύ σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε, που δεν είναι τόσο τιμή προς το πρόσωπό μου, αλλά αναφορά και αγάπη προς τον θεσμό του Πατριαρχείου μας, που επιζεί και πορεύεται στην δισχιλιόχρονη ιστορία του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο».

 Στην συνέχεια εκφωνήθηκαν από τους παρόντες σύντομοι χαιρετισμοί, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης ευχαρίστησε θερμά τον Εφημέριο της Κοινότητας π.Ερμόλαο Ιατρού, για την πολυετή συνεργασία του και την προσφορά του στο ιεραποστολικό έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας και του προσέφερε εκ μέρους του Πατριάρχου έναν επιστήθιο σταυρό.

 

Μετά το πέρας της Τελετής παρατέθηκε προς τιμή του νέου Μητροπολίτου η καθιερωμένη δεξίωση το χώρο εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας.