Συνάντηση των Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/03/2012

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου ε. ε.,η 9η κατά σειρά συνάντηση των Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Την Σχολή μας και την συνεδρία της τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ανταποκρινόμενος στην φιλάδελφη πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο εκλεκτός επιστήμονας και πνευματικό τέκνο του Σεβασμιωτάτου, Κλινικός Ψυχολόγος και Εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο οποίος και ανέπτυξε το πολύ επίκαιρο θέμα: «Εφηβεία, εξελικτική φάση και προβηματισμοί».

Ο κ. Παπανικολάου με την επιστημονικότητα και εμβρίθεια των λόγων του κατέδειξε ότι η εφηβεία (12ο– 18οέτος) είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την ωριμότητα και η τελευταία ευκαιρία για να επέλθουν σημαντικές διορθωτικές αλλαγές στην ολοκλήρωση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. Οι έφηβοι, όντας στο μεταβατικό αυτό στάδιο από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις βιοσωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, που συνοδεύουν αυτήν την ηλικία, έχουν να διαχειριστούν πλήθος πρωτόγνωρων συναισθημάτων (άγχος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, επιθετικότητα, σχέσεις με γονείς, με το άλλο φύλλο, με τους καθηγητές κ.λ.π., απομόνωση, σεξουαλικές ανησυχίες). Αυτά τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία.

Στην εποικοδομητική συζήτηση, που ακολούθησε, συμμετείχαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις του από τα εφηβικά του χρόνια ως μαθητής της Εκκλησιαστικής Σχολής  Κορίνθου, και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος κατέληξε με έμφαση λέγοντας ότι: «Αγωνιζόμαστε ο καθένας από την θέση του, για να έχουν οι νέοι μας ένα καλύτερο μέλλον, για να γίνουν αύριο καλύτεροι γονείς σε μία καλύτερη κοινωνία. Έτσι θα πετύχουμε όταν προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να γινόμαστε καλύτεροι και όταν θεμελιώνουμε το έργο μας πάνω στην Χριστιανική αγάπη και στις αιώνιες πνευματικές αξίες του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας».

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ