Ι.Μ.Σερρών: Μνήμη Οσίου Χριστοδούλου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/10/2015

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω, η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, όπως κάθε χρόνο, εόρτασε ιεροπρεπώς την μνήμη του Οσίου Πατρός.

 

 

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το ιερό Παρεκκλήσιο των Οσίων Χριστοδούλου και Μαξίμου που ανιδρύθηκε από διετίας εντός του ‘’Μαξιμείου’’ Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβ. Ποιμενάρχου μας.

 

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα, εψάλη ο μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μεθ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Συγκινητική υπήρξε η συμπροσευχητική παρουσία του πιστού λαού της πόλεως των Σερρών.

 

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναφερόμενος στην ζωή του εορταζομένου Αγίου και στα μηνύματα για την ζωή μας που προέρχονται από αυτήν, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην ανεπανάληπτη και πολυτάλαντη προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος εόρταζε αυτή την ημέρα τα σεπτά ονομαστήριά του. Όπως τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μια εξαιρετική ευλογία του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας, οι δε πνευματικές του υποθήκες είναι πάντοτε επίκαιρες, διδακτικές και υπομνηστικές του χρέους μας. Η διακονία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Κύριός μας στην διδασκαλία Του περί του καλού Ποιμένος.

 

Τέλος, ευχήθηκε χρόνια χαριτωμένα και ευλογημένα στούς συμπροσευχομένους πιστούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη Του δείχνοντας έτσι την μεγάλη ευλάβειά τους στόν Θεό και στον Άγιο.

Σήμερα το πρωϊ στο ιερό παρεκκλήσιο, τελέσθηκε η θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας εψάλη ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του αοιδίμου Πρωθιεράρχου Χριστοδούλου.